Hemma hos Måns

Han är inte bara artist och fullfjädrad programledare utan också en stor mat- och vinälskare. Måns Zelmerlöw bjuder gärna på tapas tillsammans med cavan som bär hans egna initialer.

Under pandemin har det blivit både färre utlandsresor och restaurangbesök, men det går ju att förflytta sig med hjälp av matminnen. För Måns får smakresan gärna gå till Barcelona, där han under flera år hade en egen lägenhet.


– Jag hade åkt dit med kompisar för att skriva musik och njuta av värmen, och fastnade för kulturen och den avslappan- de livsstilen, berättar Måns.


Måns skaffade sig helt sonika en egen lya i Barcelona, för att kunna tillbringa kvalitetstid i den katalanska huvudstaden. Han bestämde sig för att göra en rejäl utforskning av restauranglivet och föll pladask för den lokala tapaskulturen, som ofta innebär flera stopp på olika tapas- barer under en och samma kväll. 


– I Barcelona kan man sitta och småplocka i flera timmar, beställa in rätt efter rätt och njuta av lokalproducerad cava. För att sedan resa sig, betala och gå vidare för att beställa in mer smårätter på nästa ställe. 


Med tanke på Måns kärlek till Barcelona, är det inte så konstigt att han valt att vara delaktig i processen för att ta fram en cava tillverkad i hans älskade Katalonien. Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är en torr, frisk och fruktig cava – och som bonus är den både ekologisk och vegansk. Precis som champagne så tillverkas cava på traditionellt vis, genom att den andra jäsningen sker i flaskan, förklarar Måns som under utvecklingen av ”sin” cava lärt sig ett och annat om cavatillverkning.

– Det har varit ett väldigt spännande samarbete med Hermansson & Co och producenten Barcelona S.L., säger Måns.

När det blir läge att resa igen ser han fram emot att besöka vinproducenten i Barcelona.


– Jag är jättenöjd med resultatet! Cavan är fantastiskt god, inte för söt och inte för torr. Dessutom fungerar den både som sällskapsdryck och till festmat.


Just i dag serverar Måns cavan till ett gäng tapas; heta räkor, små gröna paprikor – pimientos de padrón – och musslor som ångkokats i vitt vin, och fått smak av chili och vitlök. Plus sparris och lufttorkad spansk skinka på en bit grillat bröd.
Inspirationen till recepten har han fått från den klassiska tapasrestaurangen Cervecería Catalana, där han ofta bruka-de hänga när han bodde i Barcelona.

Tapas är perfekt bjudmat menar Måns, eftersom man kan anpassa antalet rätter till hur många man bjuder. Just den här kvällen blir det dock bara två till bordet, Måns och hans fru, den engelska skådespelerskan Ciara Janson Zelmerlöw. När barnen i familjen, Archie, 6 år och Albert, 3 år, har somnat, blir det ibland en middag på tu man hand i köket – och något gott i glaset från parets vinkällare. Ofta lagar de maten tillsammans, men i kväll är det Måns som styr upp menyn, utifrån sin spanska repertoar.


– Min favorit av alla tapas är gambas al ajillo, heta räkor med vitlök och mycket chili, säger Måns. Hettan i rätten fungerar dessutom perfekt i kombination med cava! 

Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw är reslutatet av ett samarbete mellan Måns Zelmerlöw, vinproducenten Barcelona Brands S.L och Hermansson & Co. Cavan är en brut med en sockerhalt på endast 9,2 g/l och är gjord på tre druvor; 30 procent xarel-lo, 40 procent macabeo, 30 procent parellada. Drycken har en kombination av friskheten hos vit frukt, såsom äpple, päron och citrus och en finstämd rostad, brödig doft som härrör från de 18 månader som cavan vilar på sin jästfällning. Den har en riklig mousse, med ihållande bubblor. Cavan fungerar både som sällskapsdryck eller till fisk- och skaldjursrätter.

Faktaruta

Måns Zelmerlöw
Född: 1986
Känd för: Vinnare av Melodifestivalen samt Eurovision med låten Heroes. Programlett Sommarkrysset, Melodifestivalen och Allsång på Skansen.

Relaterade drycker
Hola MZ Cava by Måns Zelmerlöw

En ekologisk cava signerad Måns Zelmerlöw!

Nr: 50260, Mousserande vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!