Henning Kvick

Henning Kvicks tips på kött

Nyfiken på Henning Kvick? Hos matprofilen och kokboksförfattaren Henning Kvick hamnar både stora biffar och primörer på grillen. Mindre kött men bättre och mycket grönsaker är hans motto. I den här artikeln går vi igenom hans bästa tips på kött.

Titta vilken fin fettkappa, säger Henning Kvick och drar ett kryss över det vita glansiga fettet på det runda köttstycket som ligger på stenbänken i hans utekök. Solen skiner och den karaktäristiska grilldoften lägger sig över grannskapet i Bålsta norr om Stockholm där Henning bor. Men i Hennings trädgård, där han har byggt ett eget utekök, doftar det inte av vanligt grillkol. Nej, här är det kol av äppelträ som ligger och pyr i grillen. Ett av Hennings alla trick för att få till en extra god smak på grillköttet.

– Jag älskar kött, men min devis är ”less is more”, köp kött av bra kvalitet men mindre kvantitet, säger Henning samtidigt som han hackar upp ingredienser till en chimichurri – en kall sås som han lärt sig att älska under en resa till Argentina.

Henning, som till vardags jobbar i livsmedelsbranschen, har alltid älskat kött. För ett par år sedan började han lägga ut sina matlagningsbilder på Instagram och snart slog antalet följare i taket – i dag är det hela 136 000 personer som suktar över Hennings bilder på bland annat wagyu, hjortdetaljer och biff från hängmörad ko.

Förra året blev Henning kontaktad av Norstedts förlag som ville att han skulle göra en kokbok. Resultatet blev boken ”Meat Cravings” och Henning, som drömt om att bli kock sedan han var liten, når nu ut till massor av köttälskare med sin mat.

– I mitt jobb hjälper jag Sveriges bästa kockar och krögare att välja råvaror till sina restauranger, de har varit generösa och delat med sig av recept på sina bästa såser och tillbehör till boken. Jag står för köttkunskapen och bilderna!

Men även om Hennings hjärta klappar hårt för kött, lägger han mer än gärna massor av grönsaker – och till och med frukt – på grillen. Hans fru är vegetarian och därför har Henning sedan länge experimenterat med att grilla olika vegetariska råvaror. I dag åker ett gäng sparris upp på grillen, tillsammans med några gulbetor och han rostar broccoli över den glödheta kolen, i en vanlig trådsil så att den blir lagom svedd i kanterna. Men här vankas även stor entrecote med benet kvar, en så kallad Cowboy steak, och picanha – en brasiliansk köttbit med en rejäl fettkappa.

– Eller rostlock som det kallas på ren svenska, skrattar Henning.

Men hur känns det egentligen att vara en ”meat lover” i dessa veganvänliga tider när många förespråkar att välja plantbaserat i stället för kött?

– Jag tycker det är jätteviktig med hållbarhet. Välj kött som producerats med god djurhållning och i en hållbar produktion – då kan du äta kött med gott samvete. Men välj hellre lite mindre kött, och satsa på bättre kvalitet.

Samtidigt menar Henning att en billig njurtapp kan ge en bättre smakupplevelse än en dyr skiva oxfilé. Du måste bara laga till den på rätt sätt.

– Våga prova så kallade oädla köttdelar som ofta är billigare än lite ”finare” köttbitar, men se till att skaffa dig kunskap om hur olika sorters kött bäst kommer till sin rätt.

Ett annat tips är att servera massor av vegetariska rätter och se köttet som ett tillbehör säger Henning.

– Det är ju grönsakerna man verkligen kan trolla med!

3 köttips från henning kvick

Fett bär smak, välj kött med mycket marmorering och ta inte bort fettkappan. Den ger köttet mer smak och saftighet.

Köp kött som börjar närma sig bäst-före-datumet i butiken, då är det som bäst!

Ta ut köttet du ska tillaga en bra stund innan. Är det större köttbitar kan det gärna få ligga i rumstemperatur ett par timmar. Kallt kött tar längre tid att tillaga.

Faktaruta

Profil:
Henning Kvick

Gör:
Instagramprofil, kokboksförfattare och säljare i livsmedelsbranschen

Aktuell med:
Kokboken Meat Cravings

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!