Hjortfile rödvinssås

Smakrik hjortfilé med rödvinssås – tips

Viltkött har alltid varit mycket uppskattat, men under de senaste åren har köttet vuxit allt mer i popularitet. Nu äts det inte bara vilt på dyra restauranger, utan köttet har även letat sig in i våra privata kylskåp och kök. Ett exempel på ett sådant kött är hjortfilén. Hjort är inte bara ett kött som har otroligt mycket smak, utan det är också ett mörkare kött som lämpar sig utmärkt för dig som älskar rödvinssåser.

Planerar du att tillaga hjortfilé och rödvinssås till middag kan det vara bra att ha några ess i rockärmen. Att tillaga hjortfilé och rödvinssås från grunden kan vara lite knepigt, speciellt om du aldrig tillagat det tidigare. Här nedan kommer vi därför att dela med oss av våra bästa tips för att du ska få köttet riktigt smakrikt och mörkt och för att du ska få en sås som är pricken över i:et!

Hjortfilé på bästa sätt – vi har tipsen!

Vi har samlat några av de bästa tipsen för dig som planerar att tillaga hjortfilé till middag idag. Genom att anamma våra knep kan du få ett kött som smakar gott och som har den perfekta innertemperaturen – utan misstag på vägen!

1. Välj rumstempererat

Ett vanligt misstag är att man tar köttet direkt från kylen och lägger det i stekpannan, men ett kallt kött som läggs i en varm stekpanna kommer snabbt att kyla ner den. Det, i sin tur, leder till att du mister den där fina och smakrika stekytan och att du istället får ett kött som är kokt. Se därför till att ta ut köttet i god tid innan tillagning.

2. Kombinera smör och olja

När du ska tillaga hjortfilé är det alltid bäst att använda både olja och smör. Smör är det som ger köttet den goda smaken, medan oljan kan hantera de höga temperaturerna. Glöm inte bort att ösa hjortfilén med smöret under tillagningen.

3. Använd en kökstermometer

Det är mycket svårt att få till rätt innertemperatur om du inte har en kökstermometer. Det kan leda till att du steker alldeles för länge och får ett kött som är tråkigt och torrt. Kökstermometrar kostar inte mycket, men är oumbärliga verktyg i köket.

Bästa tipsen för en god rödvinssås

Har du testat att göra egen rödvinssås, men misslyckats? Ingen fara! Du är långt ifrån ensam och att laga rödvinssås kan faktiskt vara knepigare än det ser ut. Även här har vi samlat de bästa tipsen för att din sås ska göra succé på middagsbordet.

1. Valet av vin

Att gå in på Systembolaget och välja första bästa rödvin är sällan en hit när du ska laga rödvinssås. För att din sås ska slippa bitterämnen är det rekommenderat att du väljer ett rödvin som är fritt från (eller innehåller så lite som möjligt av) ek. Här rekommenderar vi även ett medelfylligt vin.

2. Smaka!

Att följa ett bra recept är A och O för att lyckas med din rödvinssås, men glöm inte bort vikten av att provsmaka. Professionella kockar provsmakar såserna hela tiden och det är något du också bör göra.

3. Addera syra

Rödvin innehåller vanligtvis en hel del syra, men för att få upp såsens syra ännu mer kan du med fördel tillsätta rödvinsvinäger. Här krävs sällan mer än ett stänk för att få ett bra resultat.

Hjortfile rödvinssås
Relaterade drycker
MZ Raval by Måns Zelmerlöw

Ekologisk nyhet från DO Terra Alta!

Nr: 52958, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Alain Jaume Châteauneuf-du-Pape Vielles Vignes

98 Parker points! Begränsat antal av 200 flaskor

Nr: 5415001, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Marqués de Vargas Gran Reserva

Nr: 5367501, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!