hur gör man confiterad potatis

Hur gör man confiterad potatis

Confiterad potatis är riktigt gott som tillbehör eller som en förrätt i sig. Här ger vi dig tips på hur du lagar till denna delikatess.

Vad är confitering?

Som så många andra kökstermer kommer ordet confitera från franskan, och i det här fallet från confire vilket betyder bevara. Confiterad mat har fått koka långsamt och under en längre tid som ett sätt att konservera den. Ofta har råvaran fått koka i fett och i det traditionella franska köket är det anka som fått koka i sitt eget fett.

Confitera potatis

Just som du trodde du tillagat potatis i alla dess former, dyker det här legendariska tillbehöret upp. Allra godast är det att confitera små, fina potatisar, typ delikatesspotatis eller mandelpotatis. Ska du tillaga dem enligt konstens alla regler väljer du att koka dem i ankfett, men rapsolja, olivolja eller solrosolja går lika bra. Även skirat smör är ett alternativ.

Så här tillagar du confiterad potatis

Allt du behöver till confiteringen är några enkla ingredienser såsom potatis, olja, örter och vitlök. Rosmarin, oregano och basilika passar fint till och du kan så klart blanda de färska örterna efter eget tycke. Vitlök eller inte är också en smaksak, men vi kan vara överens om att den sätter extra piff på din potatis. Confiterad potatis passar utmärkt som tillbehör till det mesta, både kött, fågel och fisk. Den är till exempel riktigt god till en kall öl.

Gör så här:

  • Skölj potatisen och pricka dem med en gaffel. Tänk på att låta skalet sitta kvar.
  • Lägg potatisen i en ugnsform eller panna med lite högre kanter. Vilken panna som hest går bra så länge du får plats med potatisen och kan täcka den helt med oljan. Lämna lite marginal upp till kanten då det kan skvätta en del när fettet blir varmt.
  • Värm ugnen till 120-130 grader.
  • Sätt in potatisen i ugnen i cirka två timmar. Potatisarna är nästan karamelliserade och färgen bärnstensliknande då är de klara.
  • När potatisen är klar häller du av fettet, låter den rinna av och lägger upp i en skål. Fettet kan du med fördel återanvända, så förvara det i en burk.
  • Strö flingsalt på potatisen och servera som tillbehör eller en egen förrätt.

Tillaga egen pommes frites

Vill du tillaga himmelskt goda pommes frites skär du potatisen i stavar innan du kokar den i oljan. Låt svalna ordentligt. Sätt tryck på potatisen (till exempel med ett par konservburkar) och låt stå i kylen ett par timmar eller över natten. Fritera i fritös eller i air fryer. Med den krispiga ytan och nästan krämiga mitten får du godare pommes frites än du någonsin tillagat innan.

Confitera mera

När du nu fått smak på confiterad potatis vill du kanske prova på att experimentera med lite andra ingredienser. Det går ju att confitera så mycket mer än potatis. Varför inte tillaga till exempel griskött, kyckling eller grönsaker – fett förhöjer som bekant smaken på det mesta. Variera gärna med olika sorters oljor, fett och smaktillsatser för nya smakupplevelser. Ett tips är att lägga confiten som topping på en nygräddad pizza eller på ett gott surdegsbröd. Att servera confiterade ingredienser i sallader eller pastarätter är också väldigt läckert.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!