Hur ska jag göra hållbara val?

Vad innebär det egentligen att vinet är ekologiskt producerat och hur viktigt är det med klimatsmarta förpackningar? Melissa More, hållbarhetschef på Hermansson & Co, förklarar hur det ligger till.

För konsumenter som vill göra medvetna och klimat- smarta val finns en rad olika certifieringar och begrepp att hålla reda på. Vad betyder till exempel Systembolagets märkning Hållbart val *?

– Det är en hållbarhetsvägledning som Systembolaget har tagit fram för att guida kunderna till de mest hållbara produkterna. För att en produkt i Systembolagets sortiment ska klassas som Hållbart val behöver den uppfylla tre kriterier, som visar att produkten är hållbar ur flera olika perspektiv.

Vilka är de tre kriterierna?

– Att man ska ha en certifiering med miljökrav (till exempel Krav), förpackningar med lägre klimatavtryck än de traditionella tunga glasflaskorna och socialt ansvarstagande i leverantörskedjan. I socialt ansvarstagande ingår också spårbarhet, som innebär att hela leverantörskedjan ska vara kartlagd.

Hur viktigt är det med klimatsmarta förpackningar, som ju är ett av kraven för att få kallas Hållbart val?

– Förpackningarna har en stor miljö- och klimatpåverkan och det handlar framför allt om de tunga glasflaskorna. Det innebär stor klimatpåverkan både att framställa stora mängder glas och att transportera tunga flaskor långa sträckor. Mer hållbara förpackningar är till exempel box, burk, PET-flaska och lättare glasflaska.

Vid sidan av Hållbart val finns mer specifika märkningar som visar att en produkt till exempel är ekologiskt odlad eller vegansk. Vilka märkningar ska man leta efter om man vill agera så hållbart som möjligt?

– Olika märkningar ger information om olika hållbarhetsfrågor. Det går inte att säga vad som är viktigare än något annat. Man får gå på sina hjärtefrågor. Är det klimatfrågan kan man hålla utkik efter den mest miljövänliga förpackningen och är det arbetsvillkoren i produktionen ska man titta efter rättvisemärkningar, till exempel Fairtrade. Värnar man om den biologiska mångfalden kan man välja ekologiska produkter där det inte har använts kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel i odlingen.

Vilka utmaningar finns för producenterna i att ta fram hållbarhetscertifierade produkter och certifiera sina verksamheter?

– Det kan finnas ekonomiska utmaningar, till exempel omställningskostnader om man byter
till mer klimatsmart förpackning och risk för mindre eller utebliven skörd om man väljer bort kemiska bekämpningsmedel. Men både efterfrågan på hållbara produkter från konsumenter och kraven i form av lagar och regler inom hållbarhetsområdet ökar – och i takt med den utvecklingen blir hållbarhet en viktigare del i affären och mer lönsamt att fokusera på. 

*Systembolagets hållbarhetsvägledning ”Hållbart val” byter namn till
”Våra mest hållbara drycker” den 1 juni.

Faktaruta

Så stor klimatbesparing gav Tommasis byte till lättviktsflaska
I vintras bytte den italienska vinproducenten Tommasi Family Estates till lättviktsflaska på Appassionato-serien där Tommasi Graticcio Appassionato, ett av Systembolagets mest sålda röda viner, ingår. Glasflaskan vinerna såldes på tidigare väger 675 gram, medan lättviktsflaskan väger 420 gram – en minskning på nästan 40 procent. Appassionato-serien (Graticcio, Baciorosa och Adorato) beräknas sälja 500 000 flaskor under 2023 i Sverige och med den lättare flaskan blir besparingen 127 ton glas. Det ger ett reducerat årligt CO2-utsläpp motsvarande cirka 448 flygturer Stockholm–London tur och retur.

Relaterade drycker
S'blendid

Nr: 13056, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw

Nu lanserar den folkkäre artisten sitt första stilla rosévin!

Nr: 5962001, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Ramos Elegant White

Fräscht, torrt vitt vin från Portugals mest främsta vinmakare João Portugal Ramos

Nr: 79034, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!