
Husets vita vin
Begreppet Husets Vin
De flesta restauranger har ett vitt vin och ett rött vin som går under begreppet ”husets vin”. Exakt vad det är för vin brukar också framgå men inte alltid, ibland måste man fråga och då kan svaret vara lite lätt svävande. Antingen för att serveringspersonalen inte vet eller för att de inte satt sig in i just det vinet. Ofta är ”husets vin” restaurangens billigaste vin men hur kommer det sig att det är så? Carl Jan Granqvist har funderat över detta och tycker, precis som många andra, att det är lustigt att ”husets vin” förväntas vara det billigaste vinet då restaurangerna ofta pratar om sina signaturrätter, rätter av de lyxigare slagen som man är stolt över. Varför är det inte så med vinerna?
Ett annat sätt för restaurangen att välja ”husets vin” är att ta det vin som säljer bäst. Det är oftast viner med måttliga prislägen och som går att sammanföra med flertalet olika rätter på menyn. Men alltför ofta väljs inte ”husets vin” med omsorg – tvärtom – och därför är den allmänna uppfattningen bland restaurangbesökare att det är värt att lägga till några kronor, gå upp lite i pris. Men ett ”husets vin” kan också vara det kloka valet – allt handlar i slutänden om smakpreferenser och budget. Ett ”husets vin” ska tillfredsställa så många smakpaletter, det vill säga gäster, som möjligt och ska därmed vara ett allroundvin med hyfsad prislapp. Med det kommer inga extravaganser men istället ett vin som passar till det mesta. Är man ett större sällskap där flera vill dela på en flaska men har beställt olika rätter kan husets vin vara det allroundvin som passar bäst för de flesta.
Idag är många svenskar vana restaurangbesökare och ställer högre och högre krav på de viner de dricker. Att påslagen på restaurangerna är höga vet de flesta och med det kommer att restaurangbesökaren kräver mer av det vin som serveras. För tio-tjugo år sedan hade man som restaurangbesökare inte många viner att välja bland om man bara vill ett glas vin – man var hänvisad till ”husets vin”. Idag ser det, oftast, annorlunda ut och många restauranger serverar alla sina viner per glas, inte bara per flaska.
Husets vin hemmavid
”Husets vin” kanske för övrigt inte är unikt för restaurangerna? Många familjer har sina egna ”husets viner”, viner som man gärna har hemma, viner som man tryggt faller tillbaka på då fantasin tryter eller man inte har lust att experimentera.
Är det månne en inspiration av utlandet?
När svenskarna började resa på charter under 1960- och 70-talen serverade restaurangerna i Spanien, Grekland och Italien vin på karaff och presenterade det som husets vin. Vinet flödade och turisterna ville ta med sig något hem. Vin! Men att ta med vin hem i så stora mängder att det blev hemmets ”husets vin” gick naturligtvis inte men den nya turismen gav en skjuts åt restaurangerna i Sverige. De spanska och italienska restaurangerna runt om i landet började att servera ”husets vin” och gärna på karaff eller i lerkrus. Det grekiska vinet slog inte på samma sätt varför de grekiska restaurangerna inte hängde på trenden i samma utsträckning.