hoisinsås

Istället för hoisinsås

Bra alternativ till hoisinsås

Den kinesiska såsen hoisin är god och utmärker sig genom sin kombination av umami, salt och sött, och känns också igen på sin tjocka konsistens och doft. Den har många användningsområden i det kinesiska köket: som marinad, som glaze till kött, som dippsås, eller ingå i en god wok. Om du har tänkt göra en rätt med hoisinsås men upptäcker att du har slut, så kan det kännas förödande, men det finns hopp. Här finner du några bra alternativ istället för hoisinsås.

Amerikansk barbecuesås

Den amerikanska barbecuesåsen är ett närliggande alternativ till hoisin. Den går att använda som den är, eller så kan du söta den något för att få till en upplevelse som ligger närmare den kinesiska såsen. Honung är då ett bra alternativ, om du fortfarande vill bibehålla hoisinsåsens tjocka konsistens – prova också att blanda i lite sojasås efter smak. Om du har tillgång till den kinesiska kryddblandningen som brukar kallas femkrydda eller five spice kan den också hjälpa såsen att komma närmare smaken på hoisin.

Teriyakisås

Om du har tillgång till teriyakisås kan du få till ett substitut till hoisin: tillför sojasås och krossad vitlök för att komma närmare hoisinsåsens smak. Till teriyaki behöver du dock inte ta någon honung då den redan är en söt sås, men femkrydda hjälper fortfarande med den rätta smaken. Alternativt kan du blanda teriyakisås med riven ingefära, plommonsylt, krossad vitlök och krossad paprika.

Misopasta

Misopasta kan fungera som alternativ om du blandar den med våtlagda russin, vitlök, senap, paprika, sesamolja och vatten. Du behöver cirka en tesked var av miso och senap, två vitlöksklyftor, en matsked sesamolja, en halv tesked krossad paprika, knappt två och en halv deciliter russin, och tre deciliter vatten.

Ostronsås

Ostronsås skiljer sig i smaken från hoisin, men är väldigt god och har en liknande tjock konsistens. Den kan därmed fortfarande passa, särskilt om det främst är konsistensen du är ute efter. Ostronsåsen passar särskilt bra till fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Prova gärna om du till exempel hade tänkt ha såsen till fried rice med räkor. Tänk dock på att ta det försiktigt när du tillför ostronsåsen då smaken kan bli överväldigande för sinnena om du tar för mycket.

Faktaruta

Gör hoisinsås själv

Om du har alla ingredienser till hoisin hemma så är den bästa lösningen att helt enkelt göra såsen själv, då den inte är särskilt svår att laga. Namnet till trots – hoisin är kinesiska för fisk- och skaldjursrätter – innehåller den faktiskt vare sig fisk eller skaldjur. Det du behöver för en enkel hemmagjord hoisinsås är:

  • Två matskedar ljus kinesisk soja
  • En tesked risvinäger
  • En tesked sesamolja
  • En halv tesked stark chilisås
  • En finhackad vitlöksklyfta
  • En slät matsked jordnötssmör
  • En halv matsked flytande honung
  • En nypa malen svartpeppar

Jordnötssmöret kan kanske låta som ett udda tillägg, men det är något som både faktiskt fungerar och som är vanligt att ha hemma i svenska kök; det ingår i receptet för att hjälpa till att uppnå den karaktäristiska tjocka konsistensen. Blanda alla ingredienserna noga, och tillför eventuellt mer chilisås och peppar efter smak.

istället för hoisinsås

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!