Italiensk marängsmörkräm

Italiensk marängsmörkräm

Lär dig att göra en läcker italiensk marängsmörkräm! Det finns en uppsjö av olika marängsmörkrämer vilka ofta benämns efter ursprungsland; Italien, Schweiz, Frankrike eller England. Dessa skiljer sig åt en del, även om det inte alltid är lätt för den oinvigde att känna skillnad. Dock är en marängsmörkräm precis vad det låter som, en maräng som blandas med smör

Italiensk marängsmörkräm

Denna marängsmörkräm har sin bas i den italienska marängen, vilken blandas med smör och resultatet blir en lättare och luftigare kräm än dess schweiziska motsvarighet. Denna kräm används ofta som fyllning i till exempel rulltårta och biskvier.

Schweizisk marängsmörkräm

Schweizisk maräng skiljer sig från andra maränger precis som krämen skiljer sig från de andra krämerna. Först tillverkas således en schweizisk maräng och därefter tillsätts smör. Det ger en kräm som inte är fullt lika luftig som de andra men den går istället något snabbare att tillreda. Många väljer att göra denna kräm när det ska till en fin spritsning.

Fransk marängsmörkräm

Detta anses vara den tyngsta smörkrämen och ofta räcker det med en mindre mängd i jämförelse med de andra krämerna. Den tillverkas genom att äggula först vispas samman med kokt sockerlag och därefter blandas med smör. Detta ger en härligt gul kräm som känns lyxig.

Engelsk marängsmörkräm

Denna marängsmörkräm kallas också crème anglaise och består av en blandning av smör, sauce crème anglaise (typ vaniljsås) och italiensk maräng. Utav de nämnda smörkrämerna är det denna som har mest smak men som också är minst stabil.

Tips vid tillverkning av italiensk marängsmörkräm

Det är inte svårt att tillverka en bra marängsmörkräm, många känner en alltför stor skräck inför detta mästarprov. Dock finns det ett par fallgropar, men som med mycket annat inom bakning ger övning färdighet.

 • En maräng måste tillverkas i en helt ren och fettfri bunke av metall (en metallskål är sällan repig på det sätt som en plastbunke är).
 • Ingen äggula får komma med i bunken, endast äggvita. Minsta droppe gula kan förstöra hela marängen. Använd rumstempererad äggvita.
 • Smöret ska vara rumstempererat. Många tar genvägen med mikrovågsugnen men då blir smöret oftast för löst. Tid och tålamod!
 • Om krämen skär sig går den att rädda! Ta en tredjedel till en fjärdedel av den skurna smörkrämen och kör på full effekt i mikrovågsugnen. Den ska bli helt flytande. Därefter vänder du med försiktighet ned den flytande smörkrämen i den skurna smörkrämen. Upprepa vid behov. Resultatet kan bli att smörkrämen inte är lika fluffig längre men då vispar du bara upp den igen.
 • Frys gärna din smörkräm – fungerar dock inte med den engelska.
 • Kall marängsmörkräm är inte jättegott – tag fram ditt bakverk i god tid!
Smak och färg

Smörkräm är god precis som den är men såväl smak som färg kan tillföra det där lilla extra. Om en smak tillsätts, se till att minska mängden smör för att undvika att krämen blir för blöt, i alla fall om smaksättaren är blöt. Några tips på smaker som kan tillsättas:

 • Smält choklad.
 • Sylt.
 • Kaffe.
 • Lemon curd.
 • Malda nötter.
 • Likör eller brandy.
 • Pepparmint.
 • Jordnötssmör.

För att ge smörkrämen färg använder du karamellfärg, pastafärg, pulverfärg eller geléfärg.

Italiensk marängsmörkräm

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!