Vad är en italiensk påskkaka

Vad är en italiensk påskkaka?

En klassisk italiensk påskkaka kan likna ett vanligt vetebröd. Den typiska italienska påskkakan är också formad som en duva och på så sätt kan man lätt se att det är en italiensk påskkaka. Kakan kallas också ”La Colomba di Pasquale”, där Colomba betyder just duva, därav också namnet på kakan. Kakans rötter sträcker sig tillbaka så långt som till 572 e.Kr. och symboliserar fred. Ett företag vars namn är Motta skickade ut sina påskduvor på den italienska marknaden i början på 1900-talet och sedan dess har kakan blivit en succé i hela Italien. Under Mottas slogan ”kakan som för våren med sig” är kakan alltså känd över hela Italien.


Vad innehåller en italiensk påskkaka?

Som med de flesta bakverk så finns det ofta olika versioner och tolkningar, men om man vill göra en klassisk italiensk påskkaka bör den innehålla jäst, socker, ägg, honung, vatten, vetemjöl, salt, smör, vaniljsocker, samt kanderad frukt. Toppingen brukar oftast bestå av florsocker, mandlar och äggvitor. Dessa ingredienser måste alltså användas för att kunna baka en klassisk italiensk påskkaka. På senare tid har kakan som ovan nämnts kommit i andra varianter, men ingredienserna är snarlika. Dock kan formen varierar och alltså inte vara formad som en duva. Om man vill efterlikna originalet så mycket som möjligt är det bra att använda jäst som är avsedd för söta degar.


Hur bakar man en italiensk påskkaka?

För att baka en italiensk påskkaka så bör man ha gott om tid då det tar väldigt lång tid att baka den. Det som tar mest tid är givetvis jäsningen som ska pågå i cirka 18 timmar. Dock tar bakningstiden cirka 1 timme. Det man gör är först en fördeg som innehåller jäst, socker, äggulor, vatten, smör och vetemjöl. Ingredienserna blandas ihop till en smidig deg som sedan ska jäsa. Antingen kan man ta tid och jäsa den i cirka 12 timmar, eller se om degen tredubblats, då är den färdig. Efter fördegen ska huvuddegen göras. Den består av socker, vatten, honung, äggulor, vetemjöl, salt, smör, kanderad frukt, samt vaniljsocker. Med fördegen ska man blanda in samtliga ingredienser tills att man får en smidig och elastisk deg. Degen bör delas i två delar som sedan ska vila i cirka 1 timme. Därefter ska degen placeras i respektive form och jäsa ytterligare 4 -5 timmar. Man behöver nödvändigtvis inte ha en duvformad form, men för att få en klassisk italiensk påskkaka så rekommenderas det. Medan kakan jäser kan man börja med toppingen som innehåller mandlar, florsocker och äggvitor. När degen är färdigjäst ska den gräddas i ugnen i cirka 1 timme, på 190 – 200 grader. Toppingen placeras på kakan innan den gräddas.


Serveringsförslag

Man kan givetvis äta kakan som den är och utan någonting till, men det rekommenderas att man serverar den med olika dessertvin. Exempel på dessertvin kan vara ”moscato”, ”vin santo” eller möjligen ett glas rom. Detta för att få en optimal smakupplevelse. Man kan också servera kakan med till exempel en klick vaniljglass, alternativt en god vaniljsås.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!