italienska citronkakor

Italienska citronkakor

Anginetti – drömmen om italienska citronkakor! Det italienska köket har tagit världen med storm under århundraden. Och det är inte för inte som la cucina italiana är ett av världens främsta. Oftast när man pratar om det italienska köket så handlar det om goda viner, smakrika kötträtter i olika former eller de gudomliga pastarätterna. Allt oftare handlar veckosluten om delikatesser från den italienska charken kompletterat med goda ostar och viner från välkända vinhus. Men när det kommer till bakverk från Italien pratas det inte lika frekvent, de flesta kanske kommer att tänka på Tiramisu eller på sin höjd en torr biscotti till sin espresso. Det finns dock många godheter även i dessertväg, vi pratar inte om Gelato utan om de italienska citronkakorna – Anginetti!

Den italienska citronkakan med glasyr och strössel

Anginetti är hela familjens älskling, det är söta och goda små bakverk med syrliga inslag från citron. De små knutarna är otroligt enkla att vispa ihop. De är himmelskt goda och frasiga och serveras väl till en enkel kopp kaffe eller som munsbitar under en mysig picknick med barnen.

Enkelt recept

Att få ihop de smaskiga citronkakorna är enkelt och tar bara knappt tjugo minuter. Det är endast ett fåtal ingredienser som består av 3 1/4 deciliter vetemjöl, 1/2 tesked bakpulver, 100 gram smör, 1 ägg, 1 kryddmått salt, 2 deciliter socker, 1 tesked vaniljsocker och avslutningsvis 1 citron.

Starta ugnen och sätt temperaturen på 200 °C. Blanda ihop de torra ingredienserna förutom sockret (alltså mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en skål.

Riv därefter skalet från citronen, var försiktig så du inte får med för mycket av det vita underskalet då du endast vill åt den gula och smakrika zesten. Pressa också all saften ur citronen. Blanda och vispa tillsammans med rumstempererat smör och sockret. Tillsätt ägget och vispa smeten tills den gått ihop.

Nu är det dags att blanda smeten med mjölblandningen och arbeta ihop det till en smidig deg. Förvara därefter kallt, helst i kylskåp, i ungefär en halvtimme.

Efter 30 minuter delar man upp degen i mindre bollar som därefter formas och pressas på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Grädda därefter bakelserna i mitten av ugnen i ungefär en kvart.

Det är valfritt om man vill glasera dem och dekorera med strössel men det blir klart finast om man gör så. Dessutom ser de otroligt söta ut och blir godare med lite extra krisp ovanpå.

Varianter

I Italien förekommer citronkakor i olika former, en del gör dem som små knutar medan andra låter dem vara som tillplattade bollar. För att göra en knut rullar man istället respektive liten boll till en smal mask, därefter slår du en knut. Tänk dig att den ska se ut som en klassisk knuten bulle eller kanske som en kringla utan för mycket hålighet.

Med fördel glaserar man sina anginettis med klassisk glasyr bestående av florsocker och vatten. Antingen toppar man dem med strössel eller annan tårtdekoration. Vill man tillföra lite extra syrlighet kan man garnera med rivet citronskal.

Servera till kaffe, avec eller ett glas saft under eftermiddagsfikan. Och framförallt, njut!

italienska citronkakor
Relaterade drycker
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!