Julsnapsvisor

Julsnapsvisor! Snapsvisor till julens festligheter

Letar du efter julsnapsvisor till storhelgernas sammankomster? Snapsvisa, nubbevisa, supvisa, brännvinsvisa eller skålvisa som det också kan kallas för är en väldigt svensk företeelse som funnits i över 200 år. Snapsvisorna, så som vi känner dem idag  har sina anor från 1800-talet men  seden att sjunga en visa innan drycken intages är troligen äldre än så.

Men precis som ordet skvallrat om så  heter det snapsvisa för att visan sjungs i samband med att man dricker snaps. Att sjunga tillsammans är ett bra sätt att lätta upp stämningen och göra sig redo för den starka drycken i glaset.

Snapsvisor sjungs i sällskap med andra och även fast det är vanligt att de sjungs på middagar så är de särskilt starkt förknippade med högtider, till exempel  på midsommar, kräftskivan och på jul.

Juliga snapsvisor

Många snapsvisor är återkommande och går att sjunga oavsett vad ni firar och du kommer att få veta lite mer om denna typ av snapsvisor lite längre ned i artikeln. Det är vanligt att man behåller melodin, men att texten byts ut och anpassas efter den högtid ni firar.

Men när det kommer till högtiden jul så är snapsvisorna lite mer unika. Det är för att det redan finns ett stort utbud på vanliga sånger som handlar om julen. Det här är något som utnyttjas till snapsvisorna. Det är svårt att spåra vem  det är som har varit kreativ i tanken när de bytt ut den  traditionella texten och anpassat den till snapsen.

En visa som flitigt används till julbordet när det är dags att inta nubben är hej tomtegubbar. Låten är från början en barnvisa men numera är den minst lika förknippad med drycker som barn inte får dricka. Visan har över 200 år på nacken men den är minst lika populär idag.  I original lyder texten så här:

Hej tomtegubbar slår i glasen

och låt oss lustiga vara.

Hej tomtegubbar slår i glasen

och låt oss lustiga vara.

En liten tid vi leva här

med mycken möda och stort besvär.

Hej tomtegubbar slår i glasen

och låt oss lustiga vara.

Det finns även andra versioner av hej tomtegubbar där man fokuserar ännu mer på nubben och har anpassat texten därefter. En sådan version börjar med tänk om jag hade lilla nubben…

Förutom hej tomtegubbar finns det andra traditionella julsånger som gjorts om och anpassats för den alkoholhaltiga drycken. Några exempel på det är midnatt råder och nu har vi ljus. Det finns många olika versioner av snapsvisor med dessa klassiska julsånger med melodin.

Om du är kreativt lagd kan du låna melodin från en redan känd julsång och skriva din egna snapsvisa. Det kommer dina gäster garanterat att uppskatta.

Klassiska snapsvisor

Slutligen finns det de snapsvisor som funkar bra oavsett vilken högtid ni firar. Den snapsvisa som alla svenskar bör kunna vid det här laget är helan går. Förutom klassikern helan går finns det andra så kallade evergreens som sjungs till snapsen. Till exempel mera brännvin och humlorna, eller vi äro små humlor som den också kan kallas för.

Julsnapsvisor

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!