
Julsnapsvisor! Snapsvisor till julens festligheter
Letar du efter julsnapsvisor till storhelgernas sammankomster? Snapsvisa, nubbevisa, supvisa, brännvinsvisa eller skålvisa som det också kan kallas för är en väldigt svensk företeelse som funnits i över 200 år. Snapsvisorna, så som vi känner dem idag har sina anor från 1800-talet men seden att sjunga en visa innan drycken intages är troligen äldre än så.
Men precis som ordet skvallrat om så heter det snapsvisa för att visan sjungs i samband med att man dricker snaps. Att sjunga tillsammans är ett bra sätt att lätta upp stämningen och göra sig redo för den starka drycken i glaset.
Snapsvisor sjungs i sällskap med andra och även fast det är vanligt att de sjungs på middagar så är de särskilt starkt förknippade med högtider, till exempel på midsommar, kräftskivan och på jul.
Juliga snapsvisor
Många snapsvisor är återkommande och går att sjunga oavsett vad ni firar och du kommer att få veta lite mer om denna typ av snapsvisor lite längre ned i artikeln. Det är vanligt att man behåller melodin, men att texten byts ut och anpassas efter den högtid ni firar.
Men när det kommer till högtiden jul så är snapsvisorna lite mer unika. Det är för att det redan finns ett stort utbud på vanliga sånger som handlar om julen. Det här är något som utnyttjas till snapsvisorna. Det är svårt att spåra vem det är som har varit kreativ i tanken när de bytt ut den traditionella texten och anpassat den till snapsen.
En visa som flitigt används till julbordet när det är dags att inta nubben är hej tomtegubbar. Låten är från början en barnvisa men numera är den minst lika förknippad med drycker som barn inte får dricka. Visan har över 200 år på nacken men den är minst lika populär idag. I original lyder texten så här:
Hej tomtegubbar slår i glasen
och låt oss lustiga vara.
Hej tomtegubbar slår i glasen
och låt oss lustiga vara.
En liten tid vi leva här
med mycken möda och stort besvär.
Hej tomtegubbar slår i glasen
och låt oss lustiga vara.
Det finns även andra versioner av hej tomtegubbar där man fokuserar ännu mer på nubben och har anpassat texten därefter. En sådan version börjar med tänk om jag hade lilla nubben…
Förutom hej tomtegubbar finns det andra traditionella julsånger som gjorts om och anpassats för den alkoholhaltiga drycken. Några exempel på det är midnatt råder och nu har vi ljus. Det finns många olika versioner av snapsvisor med dessa klassiska julsånger med melodin.
Om du är kreativt lagd kan du låna melodin från en redan känd julsång och skriva din egna snapsvisa. Det kommer dina gäster garanterat att uppskatta.
Klassiska snapsvisor
Slutligen finns det de snapsvisor som funkar bra oavsett vilken högtid ni firar. Den snapsvisa som alla svenskar bör kunna vid det här laget är helan går. Förutom klassikern helan går finns det andra så kallade evergreens som sjungs till snapsen. Till exempel mera brännvin och humlorna, eller vi äro små humlor som den också kan kallas för.
