Kaffe Karlsson Ursprung

Kaffe Karlssons ursprung – en helsvensk klassiker?

Vad är egentligen Kaffe Karlssons ursprung? När man går igenom vin- och spritkulturen i de flesta av världens länder så hittar man ofta en typ av drink med kaffe som bas som kan beskrivas som både drink och något annat på samma gång. Vad detta ”något annat” är kan variera en del. Men eftersom vi här kommer att hålla oss till de europeiska sprittraditionerna så kommer vi snart se att det kan röra sig om allt från en del av frukosten till en en matig ersättare till efterrätten.

Kaffet, spriten och svenskarna

Här på våra breddgrader är vi knappast några nybörjare när det kommer till kombinationen kaffe och sprit, snarare tvärtom. Ord som kask, gök och kaffehalva är förmodligen lika bekanta som de är självförklarande, och dessutom är det förstnämnda närmare två hundra år gammalt. För den som trots allt inte hört uttrycken förut så är betydelsen kaffe blandat med starksprit. Traditionellt har man druckit kaffekask vid samma tillfällen som man druckit en kopp kaffe. Men med en skvätt starksprit i har kaffekoppen förhöjts och fått en dyrare och lyxigare känsla.

Kontinental tappning

När man i Skandinavien ville uppgradera kaffekasken och tillföra lite kontinental förfining så uppstod den kaffedrink som vi kallar Kaffe Karlsson. Dess exakta ursprung är svårt att spåra men de flesta är överens om att den uppstod som ett svenskt eller skandinaviskt svar på Irish Coffee. Med tanke på att den irländska kaffedrinken spreds över världen från slutet av 1940-talet så kan vi i alla fall tänka oss att Kaffe Karlsson dök upp någon gång efter mitten av förra århundradet. Den lite för folkliga och enkla kaffekasken behövde uppgraderas för att mäta sig i baren och på middagsbjudningen.

En spansk start på dagen

Spanjorernas Carajillo är en liten kopp starkt kaffe (eller espresso) med en skvätt starksprit i, ofta inhemsk brandy men även rom och stark likör kan användas. Man är i regel liberal med receptet i övrigt och både kanel och zest av citrus kan tillsättas, men en sak som man inte tummar på är när den lilla drinken intas – det är nämligen i samband med frukosten.

En irländsk kändis

Få kaffedrinkar, om ens någon, är lika spridd som Irish Coffee utanför hemlandet. Även om varianter förekommer så är grundrecept i det närmaste hugget i sten. De tre grundingredienserna kaffe, irländsk whiskey, socker och vispgrädde är obligatoriska och notera särskilt spritsorten: irländsk whiskey. Den irländska sorten har en mindre komplex smak smak än exempelvis den skotska motsvarigheten och det är av den anledningen som den fungerar med övriga ingredienser. Traditionellt så dricks Irish Coffee som en efterrätt eller som en sängfösare.

En rysk mexikan?

White russian är bland många en favorit på fest eller i baren. Namnet till trots så uppfanns den i Belgien och när man granskar den korta listan av ingredienser så hittar man inte kaffe där. Däremot en mexikansk likör: Kahlua. Denna likör tillverkas dock av jästa kaffebönor så både koffeinet och kaffesmaken är tydliga. Den mexikanska kaffelikören i kombination med vodka och mjölk (gärna lite fetare mjölk eller kaffegrädde) är hela receptet på denna klassiker.

Inspiration och vidareutveckling

Basen i en Kaffe Karlsson utgörs av nybryggt kaffe. Därtill används både Cointreau och Baileys i lika delar. Dessa två spritsorter tillför både en frisk apelsinsmak och en mjuk chokladton. Precis som Irish Coffee så toppas Kaffe Karlsson med vispad grädde, och som slutkläm strösslas riven choklad ovanpå. En lika god som snygg kaffedrink blir resultatet.

Kaffe Karlsson Ursprung

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!