vitt vin till kött

Kan jag dricka vitt vin till kött?

Rött vin till kött och vitt vin till fisk – så tänker de flesta. Men ingen regel utan undantag. Malin Rhodin, sommelier hos Hermansson & Co, förklarar varför det ibland kan vara en god idé att tänka utanför boxen.

Text: Alva Bergland

Varför har rött vin till kött och vitt till fisk blivit en oskriven regel?
– Vita viner är ofta lättare än röda och dessutom saknar de ofta strävhet, vilket gör dem svårare att matcha med kraftiga kötträtter. Men visst fungerar det att dricka vitt vin till kött. Det gäller dock att välja vita viner som är lite fylligare och smakrikare. Det finns faktiskt tanniner i vita viner också, exempelvis i ekfatslagrade vita viner eller i vita viner som är gjorda på sam- ma sätt som rött vin, det vill säga att musten har jäst tillsammans med skalen.

Vad ska man tänka på när man vill servera vitt vin till kött?
– Du behöver tänka efter lite extra, och inte välja det första bästa vita vinet. Tänk på de vanliga grundreglerna: hetta i maten och restsötma gifter sig väl, syra ska möta syra och så vidare. Sedan är det bra att välja ett kraftigare vitt vin med mer smak om det ska serveras till kött. Här vill jag tipsa om Askos Verdeca. Många fastnar också vid att matcha vinet enbart med råvaran, i detta fall köttet – men glömmer bort att matcha med tillbehören.

Hur ska man tänka för att få till en bra matchning?
– Om du serverar en kalvschnitzel med citron är det viktigt att syran i citronen matchas med ett vin med syra, exempelvis en riesling såsom Kendermann Riesling Kalkstein. Har du i stället en asiatisk köttbaserad rätt med lite hetta, kan du satsa på ett smakrikt vin med lite restsötma, som exempelvis Black Tower Fruity White, som passar bra till kryddstarka kötträtter.

Kan jag matcha vitt vin till alla sorters kött?
– Våga testa nytt! Det finns många förlegade tankar och råd kring att matcha vin till mat. Men smaken är ju också väldigt individuell. Mitt råd är som sagt att prova dig fram och att fokusera mer på att matcha tillbehören än råvaran.

Hur bör jag tänka kring serveringstemperatur om jag väljer vitt till kött?
– Vitt vin ska serveras kylt vid servering till rött kött. Inte kylskåpskallt, men 10–12 grader är en bra temperatur. ♦

Relaterade drycker
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
Black Tower Fruity White

Kultvinet i miljövänlig innovativ förpackning!

Nr: 6045, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Askos Verdeca

Valle d'Itria IGT

Nr: 75775, Vitt vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!