karaff glögg

Stilfullt med karaff till glögg

Den klassiska julglöggen är en nordisk tradition som aldrig går ur tiden och är en självklar del både inför och under julen. Att dricka glögg är något vi gör i gemenskap med nära och kära där det varma kryddade vinet värmer gott.

Drycken serveras med fördel i en anpassad glöggkaraff som inte bara är finare att hälla ur än en flaska, den är dessutom praktisk. Du kan nämligen enkelt placera ett värmeljus under en karaff till glögg. På så sätt håller du drycken lagom varm tills det är dags att fylla på de små glasen.


Servera med glögg karaff

I Sverige har vi många seder och traditioner under julen, men när det gäller dryck är glögg en stående klassiker. Du kan välja mellan olika varianter av den kryddade glöggen och det finns även alkoholfria alternativ. För att smakupplevelsen ska bli den optimala finns det flera saker du bör tänka på.

Du bör först och främst servera glögg i små, nätta glas eller koppar, med eller utan handtag. Det är viktigt att det inte är stora serveringsglas utan det räcker med 10 cl. Sedan kommer vi till själva serveringsmomentet vilket är minst lika viktigt. Här är det stående tipset att använda en vacker karaff glögg istället för att servera dina gäster (eller dig själv!) direkt från kastrullen. En glöggkaraff är en stilfull detalj som sätter ännu mer mysprägel på stämningen.


Glöggkaraff – hur fungerar den?

Att vara inbjuden eller bjuda till glöggafton är ett stående inslag när det gäller svenskarnas väntan på julen. Då är det mysig stämning med varm glögg, mandlar, russin och pepparkakor som står i fokus en hel kväll. Något som gör det extra viktigt att kunna hålla glöggen varm länge och då kommer den klassiska glöggkaraffen in i bilden.

Glöggkaraffer kommer med en praktisk ställning som gör det möjligt att bibehålla värmen på glöggen du häller upp i karaffen. Under ställningen placerar du helt enkelt ett värmeljus som ser till att hålla rätt temperatur på glöggen som så klart alltid bör serveras varm.


Vilken karaff glögg ska jag välja?

En klassisk karaff till glögg påminner mycket om vanliga vinkaraffer, men ofta hittar du små vackra detaljer på glöggkaraffer. Det är helt enkelt en anpassad karaff som primärt ska användas till glöggservering under julen som är en av årets finaste helger.

Du hittar glöggkaraffer i många olika utformningar och stilar, men i regel är det en rund karaff med smalare hals. Ibland kan karaffer till glögg ha pip i glas eller metall samt olika typer av handtag för enklare servering. Du hittar också modeller med detaljer i kork. Ett tips är att köpa ett glöggkit där karaffen går i samma stil som de små kopparna.


Tips på trendiga glöggkaraffer

Det är ganska självklart att många karaffer för glögg är designade med typiska detaljer som påminner om vinter och snöflingor. Det värmande vinet är ju något vi intar under årets kallaste period. Du kan bland annat välja mellan väldigt fina alternativ på glöggkaraffer i frostat glas eller mönstermotiv.

Oavsett vilken typ av karaff till glögg du väljer är det en härlig detalj som ramar in det perfekta julmyset. Värmen från ljusen under karaffer sprider väldoftande glöggarom i hela huset!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!