Karta över Champagne

Karta över Champagne

Karta över Champagne! Knappt 20 mil nordost om den franska huvudstaden ligger Champagne. För läsare på den här sajten så för själva ordet givetvis tankarna till vinernas vin, festligt brusande Champagne. Här ska vi utforska det område där den klassiska och mytomspunna drycken har sitt ursprung.

Från det historiska Champagne

Långt innan den franska kartan såg ut så som vi känner igen den idag så var grevskapet eller stadsstaten Champagne ett självstyrande område. Namnet kommer från den ätt som styrde området från 800-talet och ett par hundra efter det.

Idag är det formella namnet, efter flera förändringar av kartan och många seklers gång, Grand Est. Det är dock i stort sett det område som vi idag kallar för Champagne. Samma ljuvliga dryck har här producerats med samma typer av druvor i mer än ett millennium. Vi återkommer kort till druvsorter senare, men låt oss fortsätta till dagens Champagne.

Till det moderna Champagne

Huvudorten i Champagne är Épernay, och hit dras lejonparten av de Champagne-sugna turister som varje år besöker området. Det är inte bara vinet de får upptäcka, staden med omnejd har nämligen en hel del annat vid sidan om oeonologi att erbjuda.

Épernay är en små- eller möjligtvis mellanstor stad med sina drygt 20 000 invånare. Trots det är den hemvist för flera kända vinhus. Både Moët & Chandon och Pol Roger har sina huvudkontor här. Dessutom ligger dessa två, och ett antal andra, på stadens huvudgata som inte så överraskande heter Avenue de Champagne. Denna vinets paradgata är en vanlig utgångspunkt för turister som vill utforska både drycken och regionen.

Reims är en mindre känd, i alla fall för den stora massan, men större stad i regionen. Knappt tre mil från Éparnay ligger denna stad som storleksmässigt kan jämföras med Uppsala. Staden har något mindre av vin-relaterade ”måste-se” men desto mer för historie-nörden. Stadens absoluta pärla är katedralen med anor från 500-talet.

I stadens utkanter kan man också besöka resterna av ett romerskt tempel till guden Mars ära vilket är från 200-talet. Templet har genomgått en lång rad restaureringar och är väl bevarat och anpassat för besökande turister. En uppsjö av andra romerska lämningar, vissa också mycket väl restaurerade, finns att se i samma område.

Druvornas Champagne

Pinot Noir, som är den druva som odlas mest i området Champagne, är en av de tre som får användas i en äkta Champagne. Du kan såklart de tre druvorna som ett rinnande vatten? Annars kommer facit här:

  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Chardonnay

Just Pinot Noir odlas i stor utsträckning söder om Épernay, medan druvans mindre kända släkting Pinot Meunier odlas norr om stadens gränser. Chardonnay, den tåliga kändisen i trion, odlas med framgång överallt i Champagne.

Champagne, Champagne, Champagne

Det finns vinhus och Champagne-provningar i snart sagt varje hörn av varenda ort i regionen. Det är därför inte nödvändigt att tipsa den vinintresserade besökaren om en särskild rutt. Gör istället som de många tusen besökarna gör varje år – hyr en cykel och trampa runt i dryckernas drycks hemvist. Se till att inte vara alltför förfriskad innan du besöker Mars tempel dock – det är ändå krigsguden det handlar om.

Karta över Champagne

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!