kebab fläskkarre

Hemmagjord kebab på fläskkarre

Sugen på att göra din egen kebab på fläskkarre? Kebab är en maträtt som för många klassas som snabbmat. Det blir dock mer vanligt att göra hemmagjord kebab från grunden, vilket gör att det blir en rätt som passar både till vardag och helg. Kebab som snabbmat är smidigt att äta ute på snabbmatsrestauranger. Det går fort att få den serverad, och är enkel att äta i farten. Vilket kött kebaben är gjord på i snabbmatsrestauranger kan variera, när det tillagas hemma kan köttvalet styra utefter eget önskemål.


Kebab tillagad på fläskkarre

Fläskkarre kommer från grisen och är en väldigt marmorerad detalj. Marmorerad innebär att den har hög fetthalt, något som är positivt då det bidrar till ett tåligt kött vid tillagning. Fläskkarre passar att tillaga på olika sätt, både på spis, i ugn och på grillen. Att tillaga kebab på just fläskkarre är ett väldigt bra val. Fläskkarren behöver först skäras i mindre bitar, med fördel i tunnare strimlor för att det ska bli bra fördelat till serveringen. De mindre bitarna ska sedan marineras i olika kryddor, spiskummin och vitlök tillhör de främsta kryddorna som inte får missas. Det finns även färdig kebabkrydda att köpa i matvarubutikerna, om det föredras framför egen kryddsättning.

Köttet tillagas med fördel i ugnen, där det får tillagas under många timmar på låg värme. En fördel med att göra köttet i ugnen, och att göra en större sats, är att det sen kan värmas upp snabbt vid kommande måltider utan att köttet blir torrt.


Hur serveras kebab?

Det finns olika sätt att servera kebab på. Det vanligaste tillbehöret till kebab är pitabröd eller pommes frites, till detta även olika salladstillbehör. Det går dock att variera väldigt mycket, med bland annat ris, bulgur eller enbart sallad. Varför inte variera fredagstacosen med att servera kebab där alla får plocka sin egen tallrik?

Då fläskkarre har hög fetthalt är det även ett mättande kött. Att servera med en sallad brukar vara uppskattat, för att köttet i sig är så pass mättande. Klassiska tillbehör till kebab är även en vit och en röd sås. Den vita såsen är en yoghurtbaserad sås, gärna med lite vitlök i. Den röda såsen är en tomatbaserad sås, med en uns av hetta i.

Kebab är även en bra utflyktsmat då den är god att även servera kall i exempelvis baguetter. Linda in ett bröd i folie, och fyll med önskvärda tillbehör. Lätt att plocka fram och inta på en utflykt, eller på resande fot.


En maträtt för hela familjen

Oavsett vilket kött kebaben tillagas på, är det en tacksam rätt för hela familjen. Köttet och kryddningen är en mild sådan, där det inte är några ovanliga smaker för smaklökarna. Tillbehören kan även varieras och ändras på ett lätt sätt, för att det ska passa för alla.

Grönsallad, tomat, gurka och röd lök är de klassiska salladssorterna i en kebab, men det går att variera mycket mer än så. Med en servering där alla får plocka sin egen kebab, möjliggör det för alla att kan äta rätten. Fläskkarre är ett kött som gör kebaben mör, vilket gör att det passar utmärkt även för de yngre barnen.

Relaterade drycker
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Ramos Reserva

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
João Portugal Ramos Alvarinho

Nr: 79909, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!