kladdkaka svarta bönor dadlar

Kladdkaka på dadlar och svarta bönor

Har du någonsin smakat kladdkaka på dadlar och svarta bönor? Om inte så kanske du tycker att det låter galet men när du väl testat kommer du vara såld helt klart. Svarta bönor låter inte som en självklarhet i bakning men ack så gott det blir och även nyttigare kaka får du på köpet. Om du vill baka en ännu nyttigare kladdkaka så kan du använda dadlar i stället för socker.

Baka kladdkaka med svarta bönor

Att baka med svarta bönor är enkelt eftersom du kan köpa färdigkokta bönor i affären och sedan så mixas de tillsammans med övriga ingredienser till en jämn smet och ner i en form för att gräddas i ugnen. Bönorna ger en saftig smet och de gör kakan nyttigare helt klart, ett annat plus är att kakan blir naturlig glutenfri eftersom inget mjöl behövs i smeten.

Om du vill prova att baka en god kladdkaka med svarta bönor så kommer här ett enkelt recept för dig att testa och du kommer garanterat att vilja fortsätta baka med de små ljuvliga bönorna i fortsättningen.

Byt ut äggen mot ”chiaägg”

Om du vill prova att baka denna kladdkaka fast en vegansk variant så kan du byta ut äggen mot ”chiaägg” och även veganen kan njuta av kladdkakan. Nu kanske du undrar vad ”chiaägg” är och det är ett substitut som används i stället för ägg i vegansk bakning. För att göra ett ”chiaägg” så blandar du 1 msk chiafrö med 3 msk vatten och låter stå i 15 min. Ett ”chiaägg” kommer att hjälpa till att hålla ihop kakan på ungefär samma sätt som ett ägg gör.

Om du vill baka denna kladdkaka på ett veganskt vis så måste du även se till använda mjölkfritt smör eller olja och läs även på den mörka chokladen så att den inte innehåller mjölk. Och för att kunna avnjuta kakan med grädde så hittar du många olika varianter på växtbaserad grädde som kan vara gjord på exempelvis havre eller soja.

Baka kladdkaka med dadlar – utsökt söta och nyttiga små rackare

Dadlar har en otroligt god sötma men också fantastiska nyttiga egenskaper, de är fullproppade med massor av vitaminer och mineraler. De innehåller även mycket fiber som är bra för vår mage och dess tarmar. Några av de vitaminer och mineraler som dadlar innehåller är B-vitaminer, kalcium och järn.

Det sägs att äta 3 dadlar om dagen kan stärka din hälsa genom dess unika sammansättning av nyttigheter.

Den lilla fantastiska frukten har många fördelar:

  • Främjar matsmältningssystemet
  • Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar
  • Hjälper levern att fungera bättre
  • Ger bättre sömn (prova att äta dadlar 1 timme innan det är dags att sova)

Ett nyttigare alternativ till godis för dig som får sug efter sötsaker är chokladdoppade dadlar vilket är en ljuvlig smaksensation. Det är hur enkelt som helst att göra själv, smält mörk choklad och doppa dadlarna i chokladen. Det är viktigt att det är just mörk choklad för den gifter sig så bra tillsammans med den söta dadeln.

Faktaruta

Kladdkaka på svarta bönor:
230 g svarta bönor i avrunnen vikt
100 g mörk choklad
3 ägg
10 dadlar utan kärnor
1 dl smör eller annat fett
En nypa salt

Gör så här:

  1. Börja med att skölja bönorna.
  2. Smält choklad.
  3. Mixa sedan alla ingredienser med en mixer.
  4. Grädda i en springform i ca 25 min i 175 grader.
  5. Låt svalna och serveras gärna tillsammans med grädde och bär.
kladdkaka svarta bönor dadlar
Relaterade drycker
Duorum Late Bottled Vintage Port

Från den gyllene Duorodalen

Nr: 92667, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Fiorato Recioto della Valpolicella

Rött, sött och gott till ost samt dessert!

Nr: 74558, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!