fjare_london_dry_gin_kopparpannan

Klassikernas klassiker – Gin & Tonic

Få drinkar är så välkända och omtyckta som gin & tonic. Drinken har till och med fått en egen internationell dag den 9 april. Men hur uppstod egentligen drinken och varför är den så populär?

Många gillar inte smaken av tonic och en del är mindre förtjusta i gin. Men de älskar ändå gin & tonic. Och faktum är att det finns ett vetenskapligt skäl till drinkens popularitet. Enligt den amerikanske kemiprofessorn Matthew Hartings vid American University i Washington DC är de kemiska strukturerna i gin respektive tonic väldig snarlika, trots att de har helt olika smak. Eftersom molekylerna är likartade attraheras de av varandra och skapar något alldeles extra i gommen. Så låt oss ta en titt på de två ingredienserna i den klassiska drinken.

Det finns en mängd olika historier om ginets ursprung. Enbärskryddade drycker har länge använts som medicin mot olika åkommor, men det är svårt att ange exakt när och var det började. Med all säkerhet härrör den mer moderna formen av gin från den holländska sprit som kallas genever, och som är en sädessprit smaksatt med enbär. Namnet genever är en holländsk variant på det latinska ordet juniperus, som betyder just enbär.

Vid det nederländska frihets- kriget under sent 1500-tal slogs nederländska och engelska sol- dater sida vid sida mot spanjorerna och det var då engelsmännen upptäckte den enbärssmakande spriten. De tog med den över Engelska kanalen och döpte om den till gin. Inledningsvis var engelsk gin en sötad historia av låg kvalitet, men under 1800-talet förbättrades tillverkningsmetoderna avsevärt och den torra typ av gin som vi känner i dag var född.

När det gäller tonic får vi ta hjälp av medicinalhistorien för att hitta ursprunget till den beska drycken. När europeiska upptäcktsresande och kolonisatörer började ta sig till jordens tropiska regioner, mötte de inte bara nya folk och nya kulturella företeelser.

De kom också i kontakt med helt nya sjukdomar, bland dem den fruktade malarian, som var utbredd i Afrika och i södra Asien.  I Peru, där det vid den tiden inte fanns någon malaria, använde ursprungsbe- folkningen barken från kinaträdet för att mildra feber. I början av 1600-talet tog missionärer med sig barken till Europa. Det tog dock cirka 200 år till dess att franska vetenskapsmän hade lyckats isolera kinin ur barken så att ämnet kunde användas som en riktig medicin, främst inom armén. Perus inkaindianer kallade kinaträdets bark quina-quina, som betyder ”bark av bark” eller möjligen ”helig bark”, vilket förfranskades till quinine.

Inledningsvis var kininet enbart avsett som behandling vid malaria, men i mitten av 1800-talet började man använda kinin även i förebyggande syfte. Kininet smakade emellertid beskt och enligt myten var det brittiska officerare i Indien som började blanda kininextraktet med vatten, socker, lime och gin som ett sätt att minska beskan. Därigenom har de av historien tillskrivits äran av att ha skapat den första versionen av gin & tonic.

Snart blev det också populärt med sötat kininvatten och i slutet av 1800-talet började vissa tillverkare tillsätta kolsyra i vattenblandningen. Under 1880-talet dök gin & tonic upp som en dåtida trend i brittiska tidningar. Resten är gin & tonic-historia.

De senaste åren har gin & tonic fått ett ytterligare uppsving, med olika typer av tonics och smaksättningar. I flera världsstäder finns det till och med särskilda gin & tonic-barer, som specialiserat sig på kombinationer av olika gintyper och tonics. I dag innehåller dock tonic endast minimala mängder kinin och då bara som smakämne. Därmed har en modern gin & tonic tyvärr ingen effekt på vare sig malaria eller myggor.

Faktaruta

Ordet gin härstammar från det latinska namnet för enbär – juniper.

Relaterade drycker
Fjäre London Dry Gin

Nr: 31501, Sprit ,

Läs mer
Fjäre Oak Dry Gin

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Nr: 3546202, Sprit ,

Läs mer
Fjäre Rare Distilled Gin

Nr: 35002, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!