Klassisk White Lady tårta

Klassisk White Lady tårta

Vad är väl vackrare (och godare!) än den vita tårtdrömmen White Lady? En Prinsesstårta i vit skrud! Eller, med din egen touch, tänk drinken White Lady omsatt till tårta!


Barnsligt god tårta

Många känner till Prinsesstårta, den gröna klassikern som dyker upp vid alla möjliga och omöjliga tillställningar, men varför inte överraska med dess släkting – White Lady? White Lady är barnsligt god men passar alla, små som stora!


Varianter

Precis som för alla andra bakverk och maträtter finns det varianter på White Lady. Inget är rätt och inget är fel – förutom färgen då kanske. Heter det White Lady ska tårtan såklart vara vit.

Vissa väljer att ha chokladbottnar och chokladmousse i sin White Lady medan andra väljer en traditionell tårtbotten. Vissa väljer en klassisk vaniljkräm som fyllning, andra en vaniljkräm med smaksättning såsom fläder. En klassisk Prinsesstårta har vispad grädde som fyllning jämte vaniljkrämen medan en klassisk White Lady tårta har vispad grädde smaksatt med choklad – men du väljer såklart själv hur du smaksätter din tårta!


Färgen ska vara vit

Som namnet antyder ska en klassisk White Lady tårta såklart vara vit. Du täcker därför din tårta med ett vitt lock av marsipan. Men i vanlig ordning kan du såklart dekorera tårtan enligt det tema som råder för tillställningen eller bara efter eget tycke och smak. Den klassiska Prinsesstårtan är grön. En Prinsesstårta med rosa eller rött lock är en Operatårta. En Prinsesstårta med gult lock är en Karl Gustaf-tårta. Tilläggas bör att det är lite mer än färgen som skiljer de olika marsipantårtorna åt – till exempel innehöll inte den klassiska Prinsesstårtan sylt utan då var det Operatårta. Nu för tiden innehåller många Prinsesstårtor sylt och får ändå gå under detta namn. Tiderna förändras.


Namn på urtårtan

Prinsesstårtan, som är urmodern till de marsipantårtor vi känner idag, hette från början Grön tårta men fick sitt nya namn etablerat i Jenny Åkerströms kokbok från år 1948. Jenny var matskribent och hushållslärare och hade i sin klass på Östermalm i Stockholm bland andra prinsessorna Astrid, Märtha och Margaretha och denna söta tårta var en favorit hos de tre flickorna. Under 1800-talet fanns dock andra tårtor som gick under namnet Prinsesstårta och det är inte fastställt när det bestämdes att Prinsesstårtan behövde vara just grön.

Sedan år 2004 räknas sista veckan i september som ”Prinsesstårtans vecka” och den första torsdagen i mars äter man traditionsenligt denna tårta i Småland. Under denna vecka går 10 kronor av varje såld Prinsesstårta till Kronprinsessan Victorias fond vilken ger stöd till funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar.

Kuriosa

  • Då Prinsessan Estelle föddes år 2012 sålde Prinsesstårtorna i Sverige slut!
  • En anställd vid ett Uppsalakonditori hade en dag ett magsjukt barn hemma men kom ändå till jobbet och bakade då Prinsesstårtor. Följden blev att sju barn på ett barnkalas insjuknade i vinterkräksjukan precis som 25 personer som närvarade vid en minnesstund. En man i åttioårsåldern som närvarade vid nämnda minnesstund, och som också fick vinterkräksjukan, dog senare av sviterna.
  • Det lär finnas Prinsesstårteivrare som gör gällande att en Prinsesstårta inte ska innehålla sylt för att få kallas just vid detta namn. En tårta med sylt är enligt dessa fantaster en Operatårta.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!