Klassiska druvor med karaktär

Många av världens mest kända druvor är mycket gamla och flera är resultatet av korsningar. Häng med på en provning av sju sköna vindruvor.

Olika druvor bidrar med olika saker i ett vin, som arom, smak, syra, sötma, tanniner och färg. Ofta blandar vintillverkarna två eller flera druvor för att få fram ett önskat resultat. Men en och samma druva kan också ha helt olika karaktär beroende på växtplats, klimat och tillverkningsmetod. Med lite övning går det ändå att lära sig känna igen många druvor. Med hjälp av Charlotta Ankarcrona, analytiker på Hermansson & Co, kikar vi närmare på sju vanliga druvor och tipsar om lämpliga viner att prova för att lära känna druvornas egenskaper lite bättre.


CABERNET SAUVIGNON är en liten blå druva med tjockt skal som är känd sedan 1600-talet. Druvan är fransk och resultatet av en korsning mellan druvorna cabernet franc och sauvignon blanc. Cabernet sauvignon kräver ett varmare klimat och lång mognadstid. Aromen och smaken karaktäriseras av mörka bär, inte minst svarta vinbär, och plommon. Vinet har djup färg och är rikt på tanniner. Druvan är nära förknippad med Bordeaux där den utgör bas i högklassiga viner som kräver lång lagring. Cabernet sauvignon odlas även i andra delar av världen, till exempel i Australien, framför allt i Coonawarra. Här är klimatet varmare än i Frankrike, vilket resulterar i ett fruktigare vin med mjukare tanniner. Med sin mörka karaktär passar viner gjorda på cabernet sauvignon bra till nötkött, viltkött och mustiga grytor.


TEMPRANILLO är starkt förknippad med Spanien och framför allt det nordliga distriktet Rioja. Druvan har medeltjockt skal och medelhöga tanniner och i doft och smak hittar man toner av körsbär och jordgubbar, och örter såsom dill. Vid lagring dyker det dessutom ofta upp aromer av kött och läder. Eftersom det är vanligt att vinerna lagras på amerikanska ekfat får vinerna ofta en mer eller mindre kraftig vaniljton. Söder om Rioja ligger distriktet Ribera del Duero och här har tempranillodruvan en delvis annan karaktär. Trots att man vid dna-analys inte kunnat hitta någon skillnad mellan druvorna i de olika distrikten är tempranillovinerna generellt kraftfullare i Ribera del Duero än i Rioja. Troligen beror det på att temperaturskillnaderna över dygnet är större i Ribera del Duero. Viner gjorda på tempranillodruvan passar bra till grillat kött, gärna örtkryddat lamm, och till lufttorkad skinka.

SYRAH är en druva som härstammar från norra Rhônedalen i Frankrike. Sedan 1800-talet odlas den i Barossa Valley, Australien, och där, liksom i andra länder utanför Frankrike, kallas den shiraz. Druvan är liten och mörk med tjockt skal och den behöver ett varmt klimat och lång mognadstid. Arom och smak är komplexa och karaktäriseras av björnbär, plommon, choklad och svartpeppar. Ofta förekommer lite rökiga inslag och i australiensiska shirazviner ibland även sötlakrits. Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika. Viner tillverkade av syrah/shiraz passar bra till grillat kött, lammrostbiff och viltfilé.

PINOTAGE är Sydafrikas blå druva. Druvan är ett resultat av en korsning mellan pinot noir och cinsaut som togs fram i Stellenbosch 1925. Pinotage har en något säregen smak där viner gjorda på druvan blir fruktiga med aromer av såväl plommon och björnbär som hallon, jordgubbar och körsbär. I en del viner finns också ett rökigt inslag av tjära och läder. Sydafrikanerna dricker gärna sitt vin till torkat kött, men det passar även bra till smakrika kötträtter och kryddiga korvar.

”Med lite övning går det att lära känna druvornas karaktär lite bättre.”

CHARDONNAY är världens mest odlade vita druva. Den är resultatet av en naturlig korsning mellan pinot noir och gouais blanc, som fanns i det medeltida Europa. Chardonnay är lättodlad i de allra flesta klimat och det intressanta är att druvan inte har mycket karaktär i sig, utan dess doft och smak i vin beror i princip helt och hållet på var den är odlad och vilken vintillverkningsmetod som använts.

I Champagne och Chablis karaktäriseras viner gjorda på chardonnay av frisk citrus, grönt äpple och mineral. I Bourgogne, som sägs vara druvans ursprungsdistrikt, dominerar i stället stenfrukter som persika och aprikos och i varma områden i länder utanför Europa drar arom och smak mer åt tropisk frukt.

Om ett chardonnayvin genomgår så kallad malolaktisk jäsning, det vill säga den process under vilken bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra, får det en smörig karaktär och om det får vila en längre tid på jästfällningen blir det fylligare. Ekfatslagring är vanligt och då får vinet toner av vanilj, rostat bröd och kokos. Vid val av chardonnayvin till mat gäller det alltså att vara bekant med ursprung och tillverkning för att välja rätt. Till ostron passar exempelvis en torr champagne och till en smörig fiskrätt en ekfatslagrad bourgogne.


RIESLING har troligen sitt ursprung i tyska Rheingau och druvan odlas främst i Tyskland, i Alsace i Frankrike samt i Österrike. Rieslings karaktär påverkas mycket av växtplatsen. Generellt ger druvan ett fruktigt och blommigt vin med hög syra. I svalt klimat domineras arom och smak av citrus och äpple medan lite varmare klimat ger toner av persika och lime. Rieslingdruvan angrips lätt av ädelröta, så kallad botrytis, vilket ger mycket söta druvor som används för tillverkning av dessertvin av hög klass. Ett torrt rieslingvin passar bra till milda, friska rätter av fisk och skaldjur, viner med lite restsötma passar bra till charkuterier, ost och asiatisk mat medan de helt söta är klockrena till söta desserter.


VIOGNIER är en druva som länge förde en anonym tillvaro i distriktet Condrieu i norra Rhônedalen. Den ingår ofta i lokala blandningar i både röda och vita Rhôneviner. På senare tid har den även upptäckts av vinodlare i bland annat Australien och USA. Viner gjorda på viognier är ofta torra, lite oljiga och fylliga med något lägre syra. Aromen är lätt parfymerad och smaken har inslag av persika, jasmin och tropisk frukt. Viognierviner passar till lättare rätter med fisk eller fågel.

 

Relaterade drycker
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
The White Viognier

Smakrikt, druvigt och blommigt vin från en av Australiens största vingårdar

Nr: 72714, Vitt vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Louis Latour Bourgogne Chardonnay

En frisk chardonnay från Bourgogne!

Nr: 7133901, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!