Köpa vinranka i Frankrike

Att köpa en vinranka i Frankrike

Det finns mycket att upptäcka när det gäller vintillverkning och inte minst i Frankrike som ligger i topp när det gäller vinodlingar. För dig som är intresserad och vill lära dig mer om franska viner finns möjligheten att köpa vinranka i Frankrike. Det är en unik chans till att få vara med genom hela processen från odling fram till slutproduktion.

Här kommer några handfasta tips till dig som drömmer om att köpa vinranka i Frankrike. Olika aspekter du bör tänka på inför valet av vinranka samt lite allmänna fakta om fransk vinproduktion.


Kort om vinproduktion i Frankrike

Idag hör Frankrike till de länder som producerar mest vin i hela världen. I konkreta siffror producerar landet det strax under tio miljarder vinflaskor om året. Det finns bevis för att vinproduktion funnits i Frankrike ända sedan 500-talet.

Du som är intresserad av vintillverkning och särskilt franska viner har förmodligen provat olika typer av viner från vingårdar i Frankrike. Här produceras både rött, vitt och rosévin. Därutöver är champagne en av landets mest kända drycker.

Om din dröm är att köpa en vinranka i Frankrike är det några saker du bör känna till i förväg. Det finns exempelvis ett territorialt systembeteckning när det gäller produktion och märkning av vin. Förkortningen AOP (Appellation d’Origine Protégée) används för att reglera produktion i Frankrike. Det är en beteckning för vinets ursprung och omfattar diverse regler för att odla druvor, framställa vin samt leverera en slutprodukt. Utöver att köpa vinranka i Frankrike erbjuder många vingårdar alternativet att hyra via medlemskap i en vingård.


Varför köpa vinranka i Frankrike?

För dig som har ett genuint intresse för vin är en egen vinranka något unikt och spännande. Du kan köpa vinranka i Frankrike till dig själv eller ge bort som gåva till någon du vet skulle uppskatta den här typen av upplevelse. Det ger en djupare förståelse för det slutliga vinet när du faktiskt har besökt vingården, lärt känna vinmakaren och upplevt omgivningen.

Det innebär även möjligheter till intäkter att köpa vinranka i Frankrike eftersom du kan erhålla en del av vinsten. Om du väljer mellan att köpa vinranka i Frankrike eller att dra igång ett eget projekt med egen vingård är det förstnämnda avsevärt mycket enklare. Det är komplicerat att driva vingård i Frankrike och inte minst om du inte kan språket och heller inte känner till de administrativa processerna.


Gör ditt eget vin

När du har bestämt dig för att köpa vinranka i Frankrike kan du också planera din egen tillverkning. Med en vinranka i ditt ägande kan du få fram en flaska vin eftersom den brukar ge cirka 1,5 kg druvor. Har du flera druvor i ditt ägande kan du dessutom i samarbete med vinmakaren på den bestämda vingården ta fram ett unikt specialvin just för dig.

Tänk dock på att alltid läsa på om vilka regler som gäller för att sälja egenproducerat vin i Sverige samt kring export och import från Frankrike. Det kan ta flera månader att få diverse licenser och dokumentation giltig.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!