Körsbärsmarmelad med konjak

Körsbärsmarmelad med konjak

Har du tröttnat på marmeladburkarna i affären och vill koka egen marmelad vill vi gärna tipsa om en väldigt god körsbärsmarmelad med konjak. Det låter kanske väldigt avancerat att koka egen marmelad men det är det verkligen inte. Alla klarar av att koka denna smarriga marmelad! Det som kommer att ta mest tid är helt enkelt att kärna ur körsbären. Själva sylten tar faktiskt bara några minuter att koka.

När körsbärsmarmeladen är klar passar den utmärkt att bjuda på till nybakat bröd. Baka gärna scones och servera med den nykokta röda marmeladen. Det kommer att imponera på din familj och dina vänner. Är du bjuden på middag kan det vara trevligt att ta med sig en burk körsbärsmarmelad och ge bort till värden eller värdinnan. 

Du kan också använda körsbärsmarmeladen som en sylt och värma upp den lite grann. Perfekt att servera till pannkakor och glass! Det är faktiskt ingen stor skillnad mellan en marmelad och en sylt. Ibland brukar man säga att en marmelad ska ha en något fastare konsistens.

Körsbärsmarmelad med konjak – Koka snabbt och enkelt egen marmelad 

Att koka egen marmelad eller sylt hemma är mycket enklare än många tror. Använd gärna syltsocker som du köper i din vanliga mataffär. Syltsocker innehåller pektin som ger marmeladen eller sylten en fin konsistens. Väljer du att använda vanligt strösocker måste du tillsätta pektin för att få en simmig konsistens och tillsätt också gärna natriumbensoat som ger marmeladen en längre hållbarhet.

Gör du bara en liten sats, du kanske ska bjuda dina gäster på en lyxig ostbricka till kvällens middagsbjudning, kan du självklart använda strösocker men var då beredd på att du får en något lösare konsistens på marmeladen. 

Hur går det då till när man ska koka en körsbärsmarmelad med konjak? Jo, du börjar med att skölja och kärna ur körsbären. Detta är ett ganska pilligt arbete med det finns speciella körsbärsurkärnare att köpa som gör att kärnorna faktisk ploppar ut ganska lätt. Har du ingen urkärnare kan du prova att använda en liten kniv. Du kommer säkert att missa några kärnor men om du är lite observant när du kokar marmeladen kan du fiska upp dem då.

När du har plockat bort kärnorna tar du fram en kastrull. Lägg ner körsbären och syltsockret. Läs på sockerförpackning så ser du hur mycket körsbär du ska ta i förhållande till sockret. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och sjud i cirka tio minuter. Sylt och marmelad ska du alltid koka utan lock. 

När körsbären har blivit mjuka är det dags att tillsätta konjaken. Låt marmeladen koka i några minuter till. Skulle konjaksflaskan vara slut kan du prova att smaksätta med lite rom istället. Du kan också, om du vill, smaksätta marmeladen med exempelvis vanilj, chili eller ingefära. Det kan också vara gott att tillsätta lite citronsyra om körsbären som du har använt till marmeladen är väldigt söta.

Skumma sedan marmeladen och häll upp på väl rengjorda burkar. Låt burkarna svalna och förvara sedan svalt. Svårare än så här är det faktiskt inte att koka en egen körsbärsmarmelad med konjak. Prova du också!

Körsbärsmarmelad med konjak

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!