korvrecept gör själv

Korvrecept för dig som vill göra själv

Letar du efter ett bra korvrecept du kan göra själv? Korv är en otroligt universal maträtt, råvara eller ingrediens. Ja, faktum är att korv går att använda på alla tänkbara sätt. Som egen maträtt vid en grillning i skogen med vänner. En kryddig och örtig korv passar utmärkt som ingrediens i en italiensk pasta.

Eller varför inte som huvudroll i en hawaiiansk gryta. Att korv som sagt är versatilt är odiskutabelt men på senare tid har korven också fått ta plats i finrummen, som en riktig hantverksprodukt. I den här artikeln djupdyker vi lite i olika korvrecept att göra själv.

Korvrecept – hemligheten bakom att göra det själv

En av hemligheterna bakom att lyckas bra med sina egna korvrecept är, precis som med den mesta matlagningen, att jobba med bra råvaror. Vilka råvaror man verkligen ska satsa på för att lyckas med sitt eget korvrecept är egentligen väldigt simpelt; välj kött av bra kvalitet även om det inte behöver vara de finaste bitarna.

Att få till en hög fetthalt i korven är viktigt, både för att det förgyller smaken men också för att det gör korven mindre torr. Många har fått för sig att man frenetiskt ska jaga olika sorters späck att använda i korven men faktum är att det går alldeles utmärkt att i stället använda sig av kött med hög andel av insprängt fett.

Till traditionellt lagad eller framför allt stoppad korv används naturligt fjälster, det vill säga riktiga djurtarmar, men givetvis finns det syntetiskt skapat fjälster som då oftast kallas för fibertarm eller fiberskinn. Det är oftast en godtycklig fråga om smak och storlek när man väljer vilket fjälster man köper men det finns allmänna rekommendationer om vilka fjälster som är lämpliga till vilken korv. Framför allt handlar det om hur korven ska tillagas, rökas, grillas eller stekas.

För att kunna göra egen korv krävs dels en köttkvarn (gärna en maskinell som sitter på en köksassistent) och ett korvhorn på vilket man trär fjälstret. Viktigt att tänka på är att korvhornet ska ha en något mindre diameter än själva fjälstret.

Kryddandet och smaksättningen är det som avgör mest i hur god korv man lyckats med. Här finns all världens möjligheter till att experimentera efter eget tycke och smak. Att jobba med färska eller torkade örter förhöjer smakupplevelsen. Riven vitlök är en höjdare för alla korvar. Rosmarin och citronzest är också populära smaksättare i en korv.

Grundrecept på korv gör själv

Ingredienser

 • Fjälster, cirka 15 meter.
 • 3 kilogram lammkött, benfritt.
 • 2 kilogram nötkött, benfritt.
 • 5–7 hekto späck.
 • Hackad lök efter smak, exempelvis schalottenlök.
 • 8 vitlöksklyftor, pressade.
 • Persilja eller andra färska örter, finhackad.
 • 6 matskedar franska örtkryddor.
 • 2–3 matskedar svartpeppar, grovmald.
 • 1,5 deciliter potatismjöl.
 • 7 deciliter vanlig mjölk.
 • 2,5 deciliter salt.
 • 1 deciliter socker.
 • 0,5 deciliter salpeter.

Instruktioner

Lägg kött och späck tillsammans i köttkvarnen, addera schalottenlök, vitlök och persilja. Blanda ut potatismjölet i mjölk och låt det lösas upp. Rör därefter ner mjölk och mjöl i resten av smeten. Krydda med salt och peppar.

Trä fjälstret över korvhornet och fyll med hjälp av köksassistenten fjälstret. Packa inte korven för tätt, fyllningen ska vara lös. Knyt eller snurra korvar undan för undan efter vald storlek.

Låt korvarna vila i kylskåp i cirka 5 timmar, gnid in dem i salt, socker och salpeter först. Skölj av korven i kallt vatten innan tillagning.

Det går utmärkt att frysa korven innan tillagning, men rå korv tar lätt smak från andra saker i frysen så det påverkar lagringstiden.

korvrecept gör själv

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!