Köttfärsbiffar i ugn med sås

Köttfärsbiffar i ugn med sås

Köttfärs är lite av en pelare i det traditionella svenska köket. Under många generationers tid så har köttfärsen spelat en viktig roll i det svenska folkets matlagning. 2017 släpptes en rapport från Our World in Data som visade köttkonsumtionen för de flesta länder i världen. Sverige, inte helt otippat, landade på topp 20 på denna lista. Enligt denna rapport så äter den genomsnittliga svensken nästan 80 kg kött varje år. Länder som Danmark till exempel har lyckats halvera sin köttkonsumtion under de senaste 15 åren medan vi svenskar faktiskt ökat vårt ätande av kött.

Vare sig det handlar om köttfärsbiffar, Biff à la Lindström, våra välkända köttbullar eller en råbiff så finns det få andra kulturer och länder som finner samma njutning i dessa rätter som vi svenskar gör. När det vankas jul och mörka tider så ökar försäljning och konsumtionen av köttfärs något drastiskt i stora delar av landet. Köttbullarna och köttfärsbiffarna är två av väldigt få rätter som lyckats överleva den intressanta multikulturella matscenen som vi idag ser i Sverige.


Köttfärsbiffar i ugn med sås

I denna artikel så har vi valt att fokusera på en av rätterna som de flesta av oss håller nära till hjärtat: Köttfärsbiffar i ugn med sås och hemmagjord potatismos. Köttfärsbiffar kan förberedas och tillagas på många olika sätt och vis beroende på vad man föredrar. Köttfärsen kan till exempel blandas med ströbröd, ägg, kryddor, mjöl, och vissa föredrar även ost i sin biff. Dessa köttfärsbiffar som vi rekommenderar dig består av köttfärs, ägg, salt och peppar, samt vitlök. Det är ett väldigt simpelt recept som fokuserar mer på själva tillagningen av köttfärsen än på biffens ingredienser. Köttfärsbiffarna förbereds genom att blanda dessa ingredienser för att sedan bli formade till biffar. Storleken på biffarna är helt och hållet upp till dig som tillagar dem. Det kan vara bra att ha i åtanke att större och tjockare biffar kommer att dröja längre att tillaga men har också möjligheten att få en saftigare och djupare smakprofil.

När köttfärsbiffarna är färdigrullade så stoppas de in i ugnen. De bör tillagas på 200 grader i cirka 20 minuter. Efter 20 minuter så har vi en het stekpanna med lite olivolja i redo. Köttfärsbiffarna steks på ordentligt tills de har fått en härlig färg och krispig yta. Då köttfärsbiffarna kommer att fortsätta att tillagas ett tag så gör det ingenting om de fortfarande är en aning röda inuti.

När köttfärsbiffarna har fått denna härliga och krispiga yta så sänker vi värmen och börjar med den härliga såsen. Matlagningsgrädde, skivad lök och en skvätt av kinesisk soja blandas i stekpannan där köttfärsbiffarna fortfarande befinner sig. Ju längre du låter denna sås ligga och puttra tillsammans med köttfärsbiffarna, desto djupare och mer utvecklad kommer dess smakprofil att bli. Smaka av och använd dig av salt och peppar för att nå den smak som du föredrar på såsen. Det finns de som tycker om att hacka i champinjoner i sin sås, vilket går utmärkt tillsammans med biffarna.

Hoppas det smakar!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!