köttfärsfyllt franskbröd

Köttfärsfyllt franskbröd

När vinden viner runt knutarna och vintern är på intåg är det skönt att värma sig med så kallad comfort food, det vill säga mat som ger en känsla av trygghet och mys. Det är naturligtvis också bra med mat som inte kräver så mycket tid för tillagning och därför går snabbt att göra när du kommer hem från jobbet och är hungrig. Vad sägs då om en rätt som prickar av alla dessa punkter och dessutom andas härlig 70-talsnostalgi? Ett köttfärsfyllt franskbröd är just en sådan rätt. En bonus är att alla i familjen kommer att älska det. Här berättar vi hur du gör.

Recept

Du behöver:

  • en långfranska
  • ca 500 gram köttfärs
  • en normalstor gul lök
  • vitlök efter smak
  • ett paket färskost, gärna smaksatt
  • en burk krossade tomater
  • smakrik ost till gratinering
  • kryddor du gillar, till exempel oregano
  • salt och peppar efter smak


Gör så här:

Börja med att skära av toppen på franskbrödet och gröp ur det. Sätt också ugnen på 225 grader. Bryn sedan din lök i en klick smör och addera vitlök. Tillsätt sedan köttfärsen och bryn även den. Efter detta häller du på dina krossade tomater och din färskost och låter blandningen puttra ihop. Smaka sedan av köttfärsen med kryddor som du gillar. Ta nu fram ditt franskbröd och fyll det med köttfärsen. Strö sedan på ost och ställ in i ugnen för att gratinera i ungefär 20 minuter, sedan är det bara att hugga in. Ät genom att skära brödet i skivor och servera tillsammans med en god sallad och varför inte ett glas mustigt rödvin?


Perfekt restmat

Finns det köttfärssås eller kanske tacofärs efter tacomyset över? Då fungerar det utmärkt att använda till köttfärsfyllt franskbröd. En bonus är också att det går snabbare när köttfärsen redan är klar och att du dessutom minskar matsvinnet. Tacofärs som ju är ganska torr kan vara god att blanda ut med creme fraiche eller färskost för att få en mer krämig känsla.

Rätten går också jättebra att göra vegetarisk. Byt då ut den animaliska färsen mot exempelvis soja- eller quornfärs och tillaga rätten på precis samma sätt som det som anges ovan.

Perfekt för både utflykten och buffén

Köttfärsfyllt franskbröd är uppskattat av nästan alla, både barn och vuxna. Ta därför gärna med det på utflykten. Ett tips är göra brödet nästan klart hemma och sedan slå in det i folie och låta det gratinera över en brasa. Det blir en matig och god matsäck som håller alla mätta länge.

Det fungerar också fint att servera brödet på en buffé. Skär då gärna upp det i skivor innan servering så att gästerna slipper kämpa med det.

Brödet fungerar också utmärkt som ett gott och matigt tillbehör till soppa.

Köttfärsfyllt franskbröd går att variera i det oändliga, bara din fantasi sätter gränser. Varför inte blanda bönor i färsen eller krydda den med dina favoritkryddor?

Kort sagt, vill du ha något riktigt gott som går snabbt och dessutom ger en skön och trygg känsla? Då är ett köttfärsfyllt franskbröd ett alldeles utmärkt val.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!