köttgryta med rött vin

Köttgryta med rött vin

Funderar du på att matcha din köttgryta med rött vin? När hösten kommer och vi i Sverige kanske satsar lite mer på viltkött, finns det underbara köttgrytor att laga och njuta av. De flesta köttgrytor kommer bättre till sin rätt om man serverar rött vin till. Det handlar ofta om att hitta något man verkligen själv tycker om, och se om det fungerar ihop med olika köttgrytor.

Några exempel på goda köttgrytor är rätter med tex viltskav, älg eller hjort, tillsammans med kantareller och enbär, lagerblad och andra kryddor, så att man får fram viltkänslan lite mer.

Grundidé för köttgryta med rött vin – variera efter eget tycke:

Nästan alla köttgrytor startar med att man hackar lök, kanske vitlök, samt skivor av morötter och bryner allt i en gryta. När det är färdigt lägger man i det kött som valts ut, skuret i lagom grytbitar. Rätten behöver puttra en liten stund och man kan med fördel vända runt på köttbitarna. En del föredrar att först bryna köttet i en stekpanna, för att få lite stekyta innan bitarna läggs i den stora grytan. Det är dock inte fel att göra på olika sätt.

Efter en stund lägger man i enbär, om det är den smak man tycker om, samt viltfond eller kalvfond och vatten. I vissa recept häller man i lite grädde, men det beror helt på vilken karaktär man önskar få på sin maträtt.

Efter att rätten kokat under lock en stund, ofta minst en halvtimme, kanske längre, är det dags för svampen. Man steker kantarellerna först i smör och lite salt, så att de är tillagade innan de läggs i grytan. Koka en stund till, smaka för att se att allt är färdigt.

Sedan serveras grytan med kokt potatis, mos eller kanske ris – också en smaksak givetvis. Till en liknande rätt passar det ofta bra med ett rött vin med lite kraftigare smak. Ett tunnare vin försvinner gärna lite i alla smaker som finns i grytan. Man vill framhäva viltsmaken, och det går bra att göra tillsammans med rätt sorts vin.

Timjan, rosmarin och lagerblad är vanliga kryddor i köttgrytor, men igen är det du som bestämmer vad du tycker om, och vilka smaker du önskar ska styra din köttgryta. Det är också skillnad på älgkött, hjortkött, renkött och vildsvinskött. Det kan vara så att du behöver provlaga maträtter med de olika köttsorterna för att se om du har en favorit.

Oavsett vad man väljer att bjuda sina gäster på så kommer man långt med en riktig köttgryta eftersom inte alla vågar sig på att laga sådan mat. Många tror att det är svårt, och kanske aldrig har provat just viltkött, men grytor är egentligen ett väldigt enkelt sätt att laga en riktigt festmåltid på. Duka fint med hösttema som servetter och duk i brunt, orange och lite grönt. Tallrikar kan gärna ha en dekor med mycket färg så att mönstret syns runt kanten, när maten ligger på tallriken. Toppa med stora vinglas, plocka fram ditt bästa rödvin och plantera den stora köttgrytan mitt på bordet, så är succén helt garanterad.

köttgryta med rött vin
Relaterade drycker
Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

AOP Côtes du Rhône

Nr: 72034, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Châteauneuf-du-Pape Vielles Vignes

98 Parker points! Begränsat antal av 200 flaskor

Nr: 5415001, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Alain Jaume Domaine Du Clos De Sixte Lirac 2018 Magnum

93 Parker Points! Begränsat antal av 300 flaskor

Nr: 5414906, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!