Kraft & elegans

I Sverige älskar vi amarone och ripasso. Och det är lätt att förstå varför – vinet passar förvånansvärt bra till nordisk mat och när vintermörkret omsluter oss längtar vi efter ett kraftfullt rött vin med mycket smak. Här berättar vi om familjen Tommasis amarone och ripasso och bjuder på recept på eleganta rätter som matchar det smakrika vinet. 

Familjen Tommasi sålde sin första flaska amarone redan 1995 och är idag en av de viktigaste amarone-ambassadörerna i världen. Familjen använder bara egna druvor från vingårdarna La Groletta och Conca d’Oro som båda ligger i det klassiska Valpolicella-distriktet. 

Att göra vin på torkade druvor kräver såväl kunskap som fingertoppskänsla. Det är även en tidskrävande och noggrant styrd process. Druvor, ursprung och tillverkningsmetod är reglerade i den italienska vinlagen, och en amarone får till exempel inte ha en alkoholhalt som understiger 14 %. 

Torkade druvor ger aromer
Metoden för att göra amaroneviner kallas appassimento, vilket betyder skrumpning. Appassimento innebär att man låter druvorna torka efter att de skördats. Det går helt enkelt till så att druvklasarna läggs i grunda trä- eller plastbackar som staplas på varandra på öppna ställningar i speciella torkrum. Druvorna tappar då upp till 50 % av sin ursprungsvikt och drar ihop sig till russin med hög smakkoncentration och sockerhalt. 

I 100 dagar får druvorna ligga och torka, därefter pressas de och den mycket koncentrerade musten får sedan jäsa långsamt till ett alkoholrikt och mycket fylligt och smakrikt vin med koncentrerad smak. Tommasi lagrar sin amarone i 3 år på ekfat från regionen Slavonien i Kroatien. 

Ripasso – en andra jäsning 
Ripasso kan bokstavligen översättas till »upprepning« och det är precis vad det handlar om.

Vinodlarna i Valpolicella låter sina viner jäsa en andra gång på de söta pressresterna från de torkade amaronedruvorna. Ripassometoden ger vinet mer färg, mer kropp och mer aromer. 

Tommasi Palanca Ripasso är en högklassig ripasso som har tydligt släktskap med den kraftfulla storasystern amarone. Ordet »Palanca« betyder »hårt arbetande vinodlare« på en dialekt som används i Venetien. Det är även smeknamnet som familjen Tommasi fick av sina grannar för över hundra år sedan och som används än i dag, flera generationer senare. 

En Riserva i toppklass! 
På utvalda druvor från en av sina äldsta vingårdar, Ca’ Florian, gör familjen Tommasi en exklusiv Amarone Riserva. Vinet Tommasi Ca’ Florian Riserva (art nr 70114, 699 kr 750 ml flaska), har mycket struktur, personlighet och välintegrerade tanniner som ger vinet en lång eftersmak. Doften är komplex och elegant med toner av mörka bär, plommon, kryddor och balsamico. Vinet är fantastiskt gott att dricka nu, men går att lagra i upp till 20 år.

Mat till kraftigt rött vin
Såväl amarone som ripasso passar förvånansvärt bra till nordisk mat. Men det som serveras på tallriken måste vara smakrikt, annars kör vinet direkt över maten. Kraftiga kötträtter krävs, och gärna med extra krämiga och smakrika tillbehör. Det är också viktigt att få in någon typ av sötma i maten. Det kan vara pumpa, honung, rotsaker eller mejeriprodukter. På nästa uppslag har vi matchat det klassiska kraftpaketet Tommasi Amarone Classico med en rätt med ryggbiff som har samma karaktär som vinet – kraftig och med en aning sötma. 

Tommasi Palanca Ripasso är även det ett kryddigt kraftpaket. Det högklassiga och mångsidiga vinet passar utmärkt till såväl en svamprisotto på höstens kantareller som till en rustik kötträtt med smakrika tillbehör.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!