krispig fläsksida

Krispig fläsksida

Vad kan vara godare än en krispig fläsksida som gör att det vattnas i munnen på dig? Det är den perfekta rätten som balanserar upp sött och salt med tanke på vad som serveras till. En knaprig fläsksida kan dock göras på en mängd olika sätt, till exempel med cidersky och äppelkål eller med kryddstark jalapeño, sesam och broccoli. Vi ger dig tips på hur fläsksidan blir ”svinbra”.

Så får du svålen riktigt krispig

Kruxet med att få krispig fläsksida är att det kan vara svårt att just få den riktigt knaprig. Ingen vill äta en degig fläsksida som är svårtuggad. Istället vill du ha den perfekta balansen mellan knaprigt och ett kött som bara faller isär i munnen när du äter.

Du kan antingen långbaka fläsksida över natten i 100 grader eller göra det på några timmar i ugnen innan gästerna anländer. Allt som allt brukar det ta 2 timmar och 30 minuter om du gör den samma dag.

Det första du ska göra är att rista i svålen med kniven. Svålen ska vara väldigt torr och fettlagret tjockt. Ett tunt fettlager kan göra det svårare. Rista in ett rutmönster eller skär vanliga strimlor. Sedan är det olja och en rejäl dos kryddor som gäller, speciellt salt och peppar. Vissa slår även på lite öl eller cider för att få till den där perfekta smaken eller ringlar lite honung på svålen efter halva stektiden. Cider och öl gör att köttet drar åt sig och utvecklar en smak som blir oemotståndlig.

Fläsket ska ugnsbakas långsamt, annars blir det bränt. Istället får du räkna med att det tar många timmar för att få köttet som du vill. Låt det ligga i en smal ugnssäker form, gärna över natten. Det ska bakas i ca 100 grader, så alltså inte speciellt varmt.

Bästa tillbehören till fläsksida

Det härliga med fläsksida är att den går att kombinera på så många olika sätt. Många gillar att göra den på ett svenskt traditionellt vis medan andra älskar att lägga in lite asiatiska influenser. Något som passar riktigt bra till fläsk är äpplen. Det gifter sig bra med det salta i fläsket. Addera lök på olika sätt så blir det pricken över i:et. Även kål som savoykål är en riktig hit. Rostad mandel och sparris är andra tillbehör som förgyller hela rätten.

Vill du göra en fräschare variant kan du fixa en smarrig äppelsallad på röda äppelbitar och färsk spenat. Tillsätt även rotselleri och kryddiga örter som timjan.

Bästa tiden att servera fläsksida

När på året passar fläsksida som bäst? Detta är naturligtvis en smaksak men visst är det något juligt över den här rätten? Kanske som en god mustig måltid under sena hösten eller någon gång under juldagarna istället för julskinka.

Vill du göra en somrig variant så är det naturligtvis en perfekt idé. Servera köttet i småbitar med en fräsch sallad och servera med god och kall äppelcider att dricka till. Krispig fläsksida kan även serveras som förrätt i små bitar med små dekorationer ovanpå.

krispig fläsksida
Relaterade drycker
Alain Jaume Châteauneuf-du-Pape Vielles Vignes

98 Parker points! Begränsat antal av 200 flaskor

Nr: 5415001, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
MZ Barrik by Måns Zelmerlöw

Nyhet i innovativ förpackning!

Nr: 53393, Rött vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer
Lyngrove Collection Pinotage

Nr: 1549501, Rött vin ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!