Krusbärsmarmelad med whisky

Krusbärsmarmelad med whisky

När skördetiden närmar sig kan det vara svårt att veta vad man ska göra med alla bär och frukter. Har du till exempel krusbärsbuskar som dignar av bär men vet inte riktigt vad du ska använda dem till? Då föreslår vi att du gör en riktigt god krusbärsmarmelad med whisky. Whiskyn ger marmeladen en extra lyxig känsla som du kommer att uppskatta såväl till helgfrukosten som till en riktigt god ost.


Att göra egen kursbärsmarmelad med whisky är enkelt

Tycker du att det låter aningen komplicerat att göra din egen marmelad? Då kunde du inte ha mer fel. Marmelad är faktiskt riktigt enkel att koka ihop på spisen. Läs vidare för att ta reda på hur du ska göra.

Du behöver:

1 kg krusbär

1 kg syltsocker

1 msk vaniljsocker eller en vaniljstång

4 msk whisky

Så här gör du:

Rensa och rengör först dina krusbär ordentligt. Blanda sedan ihop bären med syltsocker och koka kraftigt i ungefär 10 minuter. Medan du kokar bären kan du också passa på att mosa dem med en potatisstöt. När marmeladen kokat klart kan du ta bort det översta lagret skum som bildats på ytan och därefter röra ned vanilj och whisky. Häll sedan upp marmeladen på väl rengjorda och steriliserade burkar. Det är mycket viktigt att burkarna är helt rena, annars riskerar du att marmeladen blir dålig och möglar. Ett knep är att skruva på locken direkt när du har hällt ned den varma marmeladen och sedan vända burkarna upp och ned. När burkarna svalnat är din marmelad med whisky redo att avnjutas.


Välj rätt whisky till din marmelad

Vilken typ av whisky ska du då välja för att marmeladen ska bli sådär extra god? Visst är det mycket en fråga om tycke och smak, men det finns ändå några riktlinjer som kan vara bra att hålla sig till. Det kan vara bra att inte använda en allt för rökig whisky då den i kan ge marmeladen en i överkant rökig smak. I marmeladen ska istället smaken av whisky anas men inte ta över. Välj med andra ord en lite lättare whisky med en god arom.

Serveringsförslag

Funderar du över hur du ska servera marmeladen för att den ska komma till sin rätt? Testa då att bre den över en lagrad ost som du lagt på ett surdegsbröd. Det blir en smörgås som kommer att ge en stor smakupplevelse till varje tugga. Krusbärsmarmelad med whisky passar också utmärkt att servera till en ostbricka med olika ostar. Du kommer att märka att din favoritost når nya smakhöjder när den ackompanjeras av denna marmelad.


Krusbärsmarmelad med whisky – en perfekt present

När du ändå är igång och tillverkar marmelad är det lika bra att göra mycket. På grund av syran i krusbären och det höga sockerinnehållet kommer marmeladen att hålla sig bra. Det gör den till en utmärkt gå bort-present att ta med sig till middagar och fester under året. Vem blir inte glad över en burk hemmagjord kärlek? Om du ska ge bort marmeladen kan du gärna piffa upp burken lite extra, till exempel med en vacker etikett.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!