Krydda mera!

I takt med att vi blivit förtjusta i mat från hela världen ökar antalet kryddburkar på hyllan. Het chili, kittlande curry och aromatisk spiskummin finns numera i vart och vartannat kök. Men hur ska du egentligen tänka när du parar vin med kryddstarka rätter?

Kryddiga maträtter från Nordafrika, Mellanöstern och Sydostasien kan grovt delas in i två kategorier. Dels de som domineras av chilihetta, dels sådana som domineras av spiskummin och gurkmeja och därmed har lite mer jordiga smaker.

− Hetta drar ner många av vinets fruktiga aromer och gör att vinet smakar surt eller bittert och strävt. Därför bör du välja friska, fruktiga vita viner med lite restsötma till chilistarka maträtter, säger Charlotta Ankarcrona, analytiker på Hermansson & Co.

Vinerna bör vara alkoholsvaga – eller helt alkoholfria – och oekade. Även mousserande viner med lite restsötma fungerar bra.

− En halvtorr riesling eller en prosecco med lite sötma ger den skönt svalkande känsla som behövs till rätter med mycket hetta, säger Charlotta Ankarcrona.

Viner gjorda på druvan gewürztraminer innehåller ofta en rejäl dos både arom och sötma, men här får du se upp. Druvsorten har låg syra och fungerar inte ihop med syrliga smaker i mat. Däremot fungerar den bra med aromatiska rätter utan syra.

Etiopisk berbere, nordafrikansk harissa och thailändsk curry är exempel på heta kryddblandningar. Även mexikanska rätter är ofta chiliheta.

Maträtter från Mellanöstern är i allmänhet inte lika heta utan har ofta mer komplexa och jordiga smaker av spiskummin, gurkmeja, kanel, kryddnejlika och mald koriander. När det gäller val av vin till dessa kryddor passar ett lätt, äldre rödvin med mjuka tanniner i allmänhet bra. Använd vinernas smakbeskrivningar för att hitta rätt, tipsar Charlotta Ankarcrona.

− Läs vilka kryddor som ingår i receptet och läs sedan vinernas smakbeskrivningar. Ofta stöter du då på samma kryddor som de som finns i receptet. Kryddnejlika, peppar, kanel och vanilj är till exempel vanliga toner, liksom jordiga toner som kan uppstå i ett lite äldre vin.

Förutom maträtter från Mellanöstern är det här resonemanget relevant även för rätter med smakrik och aromatisk, men inte het, gul curry.

− Det är lätt att ge upp och välja öl till den här typen av mat, men det går att hitta passande viner. Våga prova, smaka och fundera, säger Charlotta Ankarcrona.

En vattendelare är färsk koriander. En del älskar de gröna bladen, en del tycker att de smakar tvål. Oavsett vilket är det svårt att kombinera färsk koriander med vin. För att få till en bra smakkombination till den som väljer att strö koriander över maträtten bör du titta på vilka övriga ingredienser som ingår i rätten. Om rätten har inslag av söt frukt, exempelvis en mangosalsa, matchar den bra med ett friskt vitt eller mousserande vin med lite restsötma.

Har du ett favoritvin som du vill servera till en maträtt, men känner att matchningen inte är optimal? Då är det läge att skruva lite på receptet.

− Om vinet har chokladtoner, riv ner lite choklad i maträtten. Har vinet hög syra, addera en skvätt citron i rätten. Våga förstärka smakbryggan mellan maten och vinet så blir upplevelsen bättre, säger Charlotta Ankarcrona. ♦

Faktaruta

Charlotta Ankarcrona delar med sig av några grundtips när det gäller kombinationen mat och vin.

Sötma i mat får vin att smaka surare, bittrare och mer alkoholstarkt – matcha därför sötare mat med ett vin med viss sötma så undviker du risken för negativa egenskaper i vinet.

Salt och syra i mat är vinvänliga smaker som får vinet att upplevas som mjukare, fruktigare och sötare. Matcha gärna en syrlig maträtt med ett vin med hög syra för att vinet inte ska kännas platt.

Vin med hög syra passar också bra till krä- miga rätter med smör, olja och grädde. Syran bryter då av det feta i maten och fräschar upp smaklökarna.

Chilistark mat får viner att smaka bittrare, surare och mindre fruktigt, och paras bäst med lätta fruktiga viner med låg alkoholhalt och viss restsötma. Välj lätta oekade vita viner, mousserande viner och mjuka röda viner med låg tanninhalt.

Relaterade drycker
Black Tower Delicious Rosé

Alkoholfritt rosévin

Nr: 1960, Alkoholfritt , Mjukt & Bärigt

Läs mer
Kendermann Riesling Kalkstein

Nr: 71225, Vitt vin ,

Läs mer
Black Tower Riesling Club Edition

Nr: 57612, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!