![kryddig pepparkaksdeg](https://grapevine.se/wp-content/uploads/2023/03/kryddig-pepparkaksdeg.png)
3 varianter av kryddig pepparkaksdeg
Pepparkakan är en klassisk svensk kaka som är speciellt förknippad med julen och adventstiden. Historien om pepparkakor sträcker sig åtminstone tillbaka till medeltiden. Enligt vissa källor tros pepparkakor ha sitt ursprung i Mellanöstern där man under medeltiden använde kryddor som ingefära, kanel och kardemumma i matlagning och bakning. När korstågen började under 1100-talet spreds dessa kryddor till Europa och började användas i bakverk. Under 1300-talet blev pepparkakor populära i städerna i Europa och recepten spreds mellan bagare och konditorer.
I Sverige blev pepparkakorna först populära under 1500-talet och var då en lyxvara som enbart bakades till kungligheter och andra rika medborgare. På den tiden kallades pepparkakorna ”pepparkornskakor” eftersom man använde malda pepparkorn i kakorna. Pepparkakorna blev allt mer populära under 1600-talet och 1700-talet och blev då en vanlig juldelikatess.
Idag är pepparkakor en stapelvara i svenska hem under julen och är en del av många traditioner och lekar. Pepparkakshus, pepparkaksfigurer och pepparkakor med olika smaker och former är vanliga inslag i julfirandet. Pepparkakor har också spridit sig över hela världen och är nu en populär kaka i många länder. Många skulle nog till och med hävda att det inte blir någon riktig jul utan pepparkakor. Det är något speciellt med den söta, kryddiga doften som sprider sig efter ett pepparkaksbak. Men även om vanliga pepparkakor kan vara magiska så är det inget fel att vara sugen på omväxling. Här får du några förslag på kryddig pepparkaksdeg som du kan experimentera med om du vill ge dina pepparkakor en ny twist.
Grundrecept för kryddig pepparkaksdeg
- 3 ½ dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen kardemumma
- ½ tsk malen nejlika
- 125 g smör
- 1 ägg
Instruktioner
1. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och kryddor i en skål.
2. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det i skålen.
3. Knåda ihop ingredienserna med händerna tills smöret är väl blandat.
4. Tillsätt ägget och knåda ihop allt till en deg.
Låt degen vila i kylen i minst 30 minuter innan du börjar baka.
3 kryddiga varianter av pepparkaksdeg
Att variera dina pepparkakor är mycket enkelt. För alla tre varianter följer du grundreceptet ovan. Det enda du behöver göra för att få till kryddiga pepparkakor med en twist är att du tillsätter en av nedanstående tre ingredienser och knådar med den i degen:
- ½ dl kakao
- 1 tsk pepparmintsolja
- rivet skal från 1 citron.
Serveringsförslag för kryddiga pepparkakor
Det mest klassiska sättet att avnjuta pepparkakor på är förstås att servera dem tillsammans med glögg eller en kopp varm choklad. Men med de varianter du får om du tillsätter någon av ovanstående ingredienser får du chans att upptäcka nya smakupplevelser.
De chokladpepparkakor du får om du tillsätter kakao till degen kan du använda som grund för att göra en chokladpepparkakscheescake eller crumble med chokladpepparkakor.
Pepparmintspepparkakor kan du servera som efterrätt, till exempel med pepparmintsglass. De går också att använda som smaksättning till en tårta.
Citronpepparkakor åtnjuts bäst tillsammans med en kopp te.