Kulinariskt från Kurdistan

Ett sätt att resa hem

Att laga mat är ett sätt för Laven Mokri att hylla sina rötter. Som en av Sveriges få kurdiska matinfluencers delar hon med sig av sin matkultur på ett helt nytt sätt.

Text: Sofia Edgren Foto: Wolfgang Kleinschmidt Styling: Jessica Johansson Recept: Laven Mokri

”Kurdisk mat är i regel ganska rustik med smakrika kryddor som kanel, spiskummin och saffran.”

En mjuk doft av kanel och saffran har lagt sig över köket där Laven Mokri står och rör i den puttrande och mustiga lammgrytan. Sedan barns- ben har hon stått vid sin mammas sida vid spisen och matintresset har alltid funnits där.

– Men det var först när jag flyttade hemifrån som det tog fart på allvar. Det blev väldigt mycket hämtmat den första tiden och avsaknaden av ordentlig, hemlagad mat fick mig att vakna till, säger Laven.

Det var också då som Laven insåg att det inte fanns några genvägar till att lära sig den kurdiska matlagningskonsten. Recept är nämligen inget som förekommit bakåt i tiden.

– De äldre generationerna använde aldrig mått, de har gått på känsla. När jag frågar min mamma hur jag ska göra får jag alltid svaret ”prova dig fram”. Det kan finnas uppdiktade instruktioner med en ingredienslista, men det står inte hur mycket det ska vara av allt och inte heller i vilken ordning saker ska göras, säger Laven.

För knappt fyra år sedan skapade Laven Instagramkontot @foodbylaven och nu inspirerar hon nära 24 000 följare så gott som dagligen. Den vanligaste feedbacken hon brukar få är hur fint det är att hon tillgängliggör recepten så att fler kan få njuta av god kurdisk mat.

– Det som är roligt med kurdisk matlagning är just avsaknaden av exakta instruktioner. Tillvägagångssätt och ingre- diensmängd är olika mellan olika regioner i Kurdistan och också beroende på vilken tradition du har i din familj. Inte ens jag, min moster, mamma och mormor lagar på samma sätt – men i slutändan har vi gjort samma rätt. Det blir liksom ens egna touch på det.

Laven var bara 1,5 år när hon på 1980-talet flydde till Sverige från östra Kurdistan med sin familj och maten har blivit ett betydelsefullt sätt för henne att knyta an till kulturarvet.

– Maten är grunden i vårt hem. Min familj har alltid samlats kring bordet och för oss kurder som inte har en erkänd suverän stat att återvända till blir maten ett sätt att resa hem.

– Min dröm är att få ge ut en kokbok! Att sätta kurdiska recept på print, utifrån mitt perspektiv som andra generationens invandrare, vi som inte har fått möjlighet att uppleva maten på plats. Det vore helt fantastiskt! 

Få ingredienser – mycket smak

Laven använder ganska få kryddor i sina kurdiska rätter, men väljer sådana som ger mycket smak och karaktär.

Saffran används mycket i kurdisk matlagning, i allt från bakverk till ris och grytor då det ger fin färg och smak samt tar bort den lite fräna smaken av lamm. För mer smak, lös upp saffranet i 2–4 matskedar kokhett vatten per gram saffran och låt dra under lock. Då kommer smakerna fram bättre.

Oavsett vad Laven lagar börjar hon med att steka lök gyllene och krydda med gurkmeja. Kryddan samlar ihop och binder smaker väldigt fint samt tar även bort det lite fräna från exempelvis lammsmak.

Chiliflakes är egentligen ingen krydda som är karaktäristisk i det kurdiska köket. Men Laven brukar använda den i soppor och grytor för att få lite hetta.

Den kanske mest frekvent använda kryddan i det kurdiska köket är kanel som sätter en härligt karaktäristisk smak på allt från kyckling till ris. Laven använder både mald kanel och kanelstänger.

Lagerblad är ett måste när du kokar kött, inte minst för den härliga doften. Det är en klassisk smaksättare inom det kurdiska köket. Lagerblad sägs dessutom minska stress och stilla smärta.

Faktaruta

LAVEN MOKRI

Ålder: 34 år
Yrke: Avdelningschef på ett energibolag
Gör: Driver instagramkontot @foodbylaven
Från: Östra Kurdistan
Bor: Stockholm
Familj: Man och en son, 5 år.
Favoriträtt: Kurdiska vinblads- dolmar, helst de som sonen har rullat.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!