Kyckling i ugn med soja och grädde

Kyckling i ugn med soja och grädde

Kyckling i ugn med soja och grädde är en underbar middagsrätt som passar perfekt för en trevlig kväll hemma med familjen eller med vänner. För att vara en rätt som är väldigt enkel att tillaga är den ändå ett säkert kort när du vill bjuda på något som är gott och lyxigt.

Rätten är enkel att förbereda och kan tillagas i förväg, vilket gör att du inte behöver stå i köket hela kvällen utan kan istället umgås med övriga närvarande. Kyckling i ugn med soja och grädde är en rätt med asiatisk touch då soja är en vanlig ingrediens i olika asiatiska kök. Tillsammans med grädde ger det en härlig smak.


Recept

Ingredienser (4 personer):

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 dl sojasås
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • salt och peppar
  • olivolja


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Salta och peppra kycklingfiléerna på båda sidor.

3. Värm upp olivolja i en stekpanna och stek kycklingfiléerna på medelhög värme tills de är gyllenbruna på båda sidor.

4. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform.

5. Pressa vitlöksklyftorna och strö över kycklingfiléerna tillsammans med timjan och rosmarin.

6. Häll över sojasås och vispgrädde.

7. Ställ in i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt.

Serveringsförslag för kyckling i ugn med soja och grädde

Det finns många sätt att servera denna smakfulla rätt på. Här följer några serveringsförslag som alla passar bra oavsett om rätten ska serveras som vardagsmiddag eller på en bjudning.


Servera med en spännande fruktsallad

En lite vågad variant är att servera kycklingen med ris och en sallad bestående av färsk mango och avokado. Mango och avokado fungerar utmärkt eftersom de ger en frisk och söt smak som bryter av mot den salta sojasåsen. Med ris och en enkel sallad till blir detta en perfekt vardagsrätt.


En mer klassisk variant till söndagsmiddagen eller bjudningen

Om rätten ska serveras på en bjudning eller i något annat finare sammanhang kan du testa att servera den med potatismos och rostade grönsaker som till exempel morötter, zucchini och paprika. Det är ett lite mer traditionellt serveringsförslag, men kombinationerna av smaker fungerar väldigt väl.


Servera med en asiatisk touch

Servera med nudlar och wokade grönsaker som broccoli, sockerärter och röd paprika. Detta ger en härlig asiatisk touch till rätten och gör den ännu mer smakfull.


Tänk på att inte överkoka kycklingen

En sak att tänka på när du lagar denna rätt är att inte överkoka kycklingen. Kycklingfiléer är ömtåliga och blir lätt torra om de tillagas för länge. Så se till att hålla koll på tiden och ta ut kycklingen från ugnen när den är helt genomstekt.

Kyckling i ugn med soja och grädde är en smakfull och enkel middagsrätt som passar perfekt till många olika tillfällen. Och med de olika serveringsförslagen kan du variera rätten efter din smak och preferenser. Så nästa gång du vill bjuda på något gott och enkelt, varför inte prova något av förslagen ovan?

Annons:
Relaterade drycker
Ramos bib
Ramos Reserva

SILVER i prestigefulla tävlingen "Årets Vinare 2023"

Nr: 6139, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
prenumerera

Få vintips direkt i din inkorg!
Anmäl dig för vårt nyhetsbrev
och prenumerera på Grapevine

Prenumerera
+ Få vintips direkt i din inkorg!