Kyckling med citron och vitlök

Kyckling med citron och vitlök

Kyckling med citron och vitlök! Det är lite uttjatat att säga det men vi kan bara inte låta bli: Kyckling, citron och vitlök är smaker som gifter sig otroligt fint tillsammans. Lägger du till goda oliver och färsk timjan får du en riktig smakexplosion. Och det bästa av allt – detta är en middag som sköter sig helt själv i ugnen.

Lika god till vardags som till fest! Du lägger helt enkelt kycklingen tillsammans med citron, vitlök, oliver och timjan i en ugnsfast form och efter ungefär en halvtimme i ugnen kan du servera en underbart god middag. Medan kycklingen är i ugnen kan du läsa duka, läsa tidningen eller hjälpa barnen med läxorna.

Det finns faktiskt en annan sak som också är väldigt bra med den här rätten och det är att maträtten är väldigt billig. Frysta kycklingklubbor, eller drumsticks som det ibland också kallas, kan du köpa frysta i din mataffär. Har du bjudit över vänner på middag? Det är inga problem! Dubblera bara receptet och tillaga allt i en långpanna med höga kanter istället.

Nu undrar du kanske vad man kan servera till kycklingen? Ja, det är också väldigt enkelt. Du kan bestämma det själv! Ta en titt i skafferiet och ta det som finns hemma. Ris passar bra men också bulgur, quinoa eller något annat gryn. En god grönsallad passar också bra att bjuda till den smarriga kycklingrätten.

Ingredienser för kyckling med citron och vitlök (4 personer):

8 kycklingklubbor

salt och peppar

1 citron

2 röda lökar

7–8 vitlöksklyftor

1 dl svarta oliver

1 dl gröna oliver

2 msk olivolja

1 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

några kvistar färsk timjan

Gör så här:

Sätt ugnen på 220 grader. Ta fram en stor ugnsform och lägg ner kycklingklubborna. Salta och peppra. Tänk på att du alltid ska tvätta händerna när du tagit i rå kyckling. Ta fram citronen och skär den i skivor. Ta gärna en ekologisk citron. Citroner är en de mest besprutade frukterna och eftersom du ska använda hela citronen i det här receptet, också skalet, kan det vara skönt att veta att citronen är ekologiskt odlad.

Skala den röda löken och dela i stora klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Du ska använda hela vitlöksklyftor i receptet så dela dem inte. Vitlök som tillagats i ugnen får en söt och härlig smak. Du behöver alltså inte alls vara orolig för att det är så många vitlöksklyftor i receptet. Lägg citronskivorna, lökklyftorna och de hela vitlöksklyftorna runt kycklingklubborna i formen. Till sist tar du oliverna och strör dem runt alla ingredienser som redan ligger i formen. Ta gärna några extra drag med salt- och pepparkvarnen. Ringla sedan över olivoljan och slå på vatten och vin. Innan formen åker in i ugnen lägger du på några färska timjankvistar. Ställ in formen i mitten av ugnen i 30–40 minuter. Kycklingen ska få fin färg och vara helt genomstekt. Stick in en kniv i en kycklingklubba och när köttsaften är klar är kycklingen klar. Svårare än så här behöver det inte vara! Känner du hur gott det doftar?

Kyckling med citron och vitlök

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!