Lagra vin – så kommer du igång

Sugen på att lagra vin? Det behöver faktiskt vara varken dyrt eller svårt. Sommelieren Malin Lindberg delar med sig av sina bästa tips för hur du kommer igång och vad du ska tänka på. Text: Linda Fagerlind Berkö

Var börjar jag om jag vill lagra vin?

– Att lagra vin kan bli precis hur dyrt som helst, beroende på dina ambitioner och din kunskapsnivå, men det behöver inte vara vare sig svårt eller speciellt kostsamt. Du behöver inte ha en stor vinkällare, vinkyl i högskåp eller ett dyrt vinlagringsskåp. Det viktigaste är att platsen där du tänker förvara vinet är mörk, har en jämn tem- peratur och luftfuktighet samt är fri från buller och vibrationer. En bra plats hemma kan till exempel vara en mörk, sval garderob eller en källare där temperaturen håller sig mellan 8 och 14 grader oavsett om det är sommar eller vinter.

Kan jag lagra vilket vin som helst?

– Nej, de flesta viner på marknaden passar inte för lagring, de har redan lagrats så länge de behöver och är drickfärdiga när de säljs och tjänar inte på att lagras mer.

Finns det några regler att förhålla sig till när man väljer vin?

– Ja! Rött vin håller bättre än vitt, dyrt vin är bättre än billigt, starkt vin bättre än svagt och fatlagrat håller bättre än inte fatlagrat. När du sedan valt vin ska du köpa minst sex flaskor. Det är den viktigaste regeln. Det finns nämligen inget facit på hur länge vinet ska lagras. Det gäller att testa sig fram, vilket också är det roliga och njutningen med det hela. Så testa att smaka av efter kanske tre, fem, sju och tio år och se vad du tycker.

Viner klarar mer än du tror och formas av miljön omkring dem, precis som vi människor.

Hur går själva lagringen till?

– Flaskorna ska alltid ligga ner och vinet ska vara så stilla som möjligt. Om du känner att du måste titta på vinet så ta ut flaskan horisontellt och håll den så stilla det går, det vill säga försök att inte vrida och vända på den mer än nödvändigt. Har du bara satsat på viner som ska lagras riktigt länge innan de är drickfärdiga, se till att du har ett bra gäng med andra goda redan drickfärdiga viner att njuta av under tiden.

Faktaruta

4 grundregler för lagring

  1. Rött vin håller bättre än vitt
  2. Välj dyrt framför billigt
  3. Starkt vin är bättre än svagt
  4. Fatlagrat är att föredra
Relaterade drycker
Tommasi Ca Florian Amarone Riserva

null

Nr: 70114, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Duorum Late Bottled Vintage Port

Från den gyllene Duorodalen

Nr: 92667, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Vila Santa Reserva

Nyanserat och kryddigt vin

Nr: 12507, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!