lamm i ugn låg temperatur

Så lyckas du med lågtempererad lammstek i ugn

Funderar du på hur man tillagar lamm i ugn på låg temperatur? Få saker är så gott som ett vällagat lammkött även om lamm också kan vara en riktig vattendelare. Misslyckas man med sin lammrätt kan köttet bli torrt och en del vittnar om smaken av gammal kofta. Men att lyckas med tillagning av lamm är inte särskilt svårt. Det är ett otroligt smakrikt kött och det krävs inte många ingredienser för att få till ett vällagat kött. Att tillreda helstekt lamm i ugn med låg temperatur och under lite längre tid tillsammans med färsk timjan, vitlök, salt och peppar skapar magi.

Gör det själv

Som med de flesta maträtter ligger en stor del av nyckeln i att lyckas i de råvaror man väljer. Lammkött är ett saftigt och mört kött, det finns gott om bra lammproducenter i Sverige så med fördel väljer man ett kött som är närproducerat. Traditionellt äts lamm kring hösten eftersom tackorna lammar under våren. Men även påsken är högsäsong för lamm, nästan trettio procent av allt lammkött som konsumeras i Sverige äts under påsken.

Myten om att lamm smakar kofta hänger ihop med åldern på lammet vid slakt. Förr åt man oftare fårkött än lammkött eftersom man ville att lammen skulle växa till sig och hinna producera ull eller egna lamm innan man slaktade dem. Att ett äldre lamm eller får har en annan smak stämmer, kvalitén på köttet blir ojämnare och tillagningen annorlunda.

Att lyckas med lamm är inte särskilt svårt och det smakrika köttet går att tillaga på flera olika sätt. Det finns en mängd olika recept med inslag från olika delar av världen. Men att bjuda sina gäster på en klassisk lammstek med en krämig potatisgratäng eller hemmagjord klyftpotatis är svårslaget.

Recept på lammstek

För fyra personer

Ingredienser

  • 1 kg lammstek
  • Vitlök efter smak, (ca 2 klyftor)
  • 1 matsked olivolja
  • 1 kruka färsk timjan
  • Salt och svartpeppar
  • Steksnöre
Instruktioner

Börja med att starta ugnen, sätt den på 125 °C.

Vid behov knyter man ett steksnöre kring lammet, detta görs för att få en jämnare form och tillagning av köttet.

Pressa vitlöksklyftorna och hacka timjan fint, lägg det åt sidan en stund medan du bryner köttet i en stekpanna och olja. Gnid sedan in köttet runtom i vitlök och timjan.

Lägg lammet i en ugnfast form och sätt en termometer i mitten av köttet, var noga med att sticka i mitten även på djupet för att få en exakt innertemperatur.

Efter ungefär 90 minuter i ugnen bör lammsteken ha nått 65-70 graders innertemperatur och det är dags att ta ut det. Vill du ha ett något rosa och lite saftigare kött bör det tas ut redan vid 60 °C.

Låt sedan köttet vila i minst 5 minuter innan servering.

Vill man ha ett helt genomstekt lamm kan man sikta på 75 °C. Om målet är att köttet ska falla isär och bli mer likt pulled pork låter man det nå närmre 100 °C. Den tillagningsmetoden lämpar sig bättre för fårstek eller äldre lamm.

Om man tillagar lammstek som inte är urbenat kan tillagningstiden kortas ner eftersom benet också leder värme.

lamm i ugn låg temperatur

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!