lammytterfilé innertemperatur

Innertemperatur för lammytterfilé

Planerar du att servera lammytterfilé till middag eller ska du kanske ta fram grillen på familjefesten? Lammytterfilé är inte bara ett kött som är mycket mört, utan det är också väldigt smakrikt och passar bra med en rad olika tillbehör. Oavsett om du ska steka lammytterfilén, lägga den i ugnen eller grilla den är det viktigt att du har koll på vilken innertemperatur som köttet ska ha. På så sätt kan du se till att du serverar kött som är helt perfekt.

Oavsett om du är en professionell kock eller bara älskar att laga mat i hemmet behöver alla kök en köttermometer. Med en termometer behöver du inte gissa dig fram till vilken innertemperatur som lammytterfilén har, utan kan direkt få ett korrekt svar. Termometrar säljs i de allra flesta livsmedels- och husgerådsbutiker och kostar inte många kronor. Här nedan ska vi titta närmare på vilken innertemperatur din lammytterfilé bör ha för att vara blodig, medium eller välstekt.

Blodig, medium eller välstekt – temperaturer att ha koll på

Hur du gillar ditt kött är väldigt individuellt. Planerar du att servera lammytterfilé till många människor samtidigt är det alltid bäst att hålla köttet medium, förutsatt att du inte tillagar filéer separat efter allas olika önskemål.

Blodigt

Gillar du när ditt kött är riktigt blodigt och saftigt behöver du vara extra försiktig med stek-/grilltemperaturen såväl som tillagningstiden. För att få din lammytterfilé blodig ska innertemperaturen inte överstiga 58 grader. Återigen är en termometer det du behöver för att kunna avgöra köttets innertemperatur på bästa sätt.

Medium

Lammytterfilé som är mediumstekt är idag det vanligaste alternativet. Köttet får en mycket fin stek- eller grillyta, samtidigt som det behåller sin goda smak och saftighet, utan att bli torrt och trådigt. Vill du ha lammytterfilé som är mediumstekt ska köttet ha en innertemperatur på 64 grader. Det är endast tio grader mer än för den blodiga köttbiten, men tio mycket avgörande grader för tillagningen. Eftersom graderna kan stiga snabbt är det viktigt att du har stenkoll hela tiden.

Välstekt

Har du gäster som vill äta sin lammytterfilé välstekt eller är det kanske du själv som vill att köttet ska vara stekt till mitten? Ett vanligt missförstånd är att välstekt är detsamma som torrt, men så är inte fallet. Du kan se till att få din lammytterfilé välstekt utan att den blir seg och tråkig att äta. Här är det rekommenderat att du håller en innertemperatur på 70 grader.

Bästa tipset för vällagad lammytterfilé

Att säkerställa att köttet har den perfekta innertemperaturen är ett mycket bra sätt att se till att du får ett kött som är tillagat så som du önskar, men att mäta med en termometer är inte det enda du behöver se till att göra.

Ett vanligt misstag är att man låter köttet ligga på grillen eller i stekpannan till dess att det uppnår den önskade temperaturen, men detta kan leda till att du får ett kött som är mer tillagat än du faktiskt önskar. Innertemperaturen i kött kommer nämligen att fortsätta stiga när du har tagit bort det från värmen. Se därför till att du tar bort köttet i god tid och inte i sista sekund.

lammytterfilé innertemperatur

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!