långkokt fläsksida

Långkokt fläsksida

Fläsksida är en populär maträtt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Det går lika bra att långkoka fläsksida som att grilla eller steka den till en knaperstekt yta. Att marinera den ordentligt i förväg ger en fantastiskt god smak och yta samt en mör konsistens.


Vad är fläsksida?

Fläsksida är grisens magparti inte inräknat inälvor. Fläsksidan består av svål, späck, bakre revben och kött. När man köper fläsksida i butiken är det vanligt att den är rakskuren med fettkappa och svål men den kan antingen säljas med eller utan ben. En ribbad fläsksida är en fläsksida som blivit urbenad och är vanligen den sort man brukar tillaga i hemmet. I urminnes tider har människor ätit många delar av grisen på grund av köttets höga fetthalt. Förr i tiden när mat var svåråtkomligt var fläsk väldigt efterfrågat. Trots att fläskkött kanske inte det absolut nyttigaste valet av kött är det onekligen gott och något många unnar sig då och då. Fläsksidan kan tillagas på en mängd olika sätt och är på så sätt en maträtt som lätt kan varieras och tillagas på olika sätt.


Varför långkok på fläsksida?

Nu för tiden ska allt gå snabbt och många har inte tid för att spendera timmar i köket. Samtidigt bryr sig de allra flesta om sin hälsa och vill i så stor utsträckning som möjligt äta god, hemlagad mat. Då kan man fråga sig, varför långkok? Det finns många fördelar med långkok och egentligen tar det inte speciellt lång tid om man räknar på tiden då du faktiskt behöver göra något. För det mesta sköter maten sig självt. Om du har en kastrull på spisen behöver du dock vara uppmärksam och bör inte lämna hemmet av säkerhetsskäl. Om du vill kan du passa på att städa eller göra annat samtidigt som maten kokar. Långkok kanske inte är en praktisk matlagningsmetod för varje dag men det kan vara lämpligt att göra ibland. Vad passar då inte bättre än att långkoka fläsksida? Fläsksida är generellt ett väldigt mört kött och genom att långkoka köttet blir det desto mörare. Släng i alla dina favoritkryddor och låt köttet puttra några timmar medan du förbereder övriga sidorätter till middagen. Ett perfekt alternativ till söndagsmiddagen med familjen eller som ett tillägg till knytkalaset.


Långkoka i slowcooker

Förr i tiden fanns det inte så många alternativ. Ville man göra ett långkok var det spisen som gällde. Nu för tiden finns ett fantastiskt alternativ som allt fler öppnar upp ögonen förr – nämligen slowcookern. Allt fler hushåll införskaffar en slowcooker för just långkok. Med en slowcooker är det bara att lägga i ditt sidfläkt och alla kryddor och smaker du önskar. Sedan sköter slowcookern sig själv och du kan luta dig tillbaka och inte behöva oroa dig för att det ska koka över. Slowcookers har ofta olika inställningar beroende på vad som ska tillagas vilket gör att du kan få ett perfekt resultat när du kokar din fläsksida. När maten är klar piper maskinen och det är bara att avnjuta maten!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!