Klassisk lasagne

De allra flesta är väl bekanta med lasagne. Allt från den torra och trista varianten som serverades i skolbespisningen till ljuvligt krämiga och smakrika som tillagats med största omsorg. Praktisk att laga till många, ljuvlig som rester och enkel nog för de allra flesta hemmakockar. De många varianterna gör den också perfekt att göra på rester av olika slag. Varva bara kött eller grönsaker med lasagneplattor och bechamelsås, strö över ost och gratinera i ugnen.

Som så många andra pastarätter har lasagnen sitt ursprung i Italien där man började tillverka pasta av mjöl och ägg under sen medeltid. Dess namn kommer från det grekiska ordet Lasanon som på italienska blev Lasagna, eller Lasagne i flertal. Detta är också namnet på den form som användes vid tillagningen. Ibland talar man om Lasagne al forno, vilket betyder ungefär ”lasagne/form från ugnen”.

Lasagnen kan också varieras närmast i det oändliga. Den kan göras vegetarisk genom att byta ut köttfärssåsen mot spenat, tomatsås eller vegofärs. Nötfärs kan bytas mot kycklingfärs, eller tonfisk för den riktigt äventyrlige, och själva köttfärssåsen kan kryddas på oändligt många sätt. I Italien kan du till och med hitta en Napolitansk lasagne som innehåller köttbullar istället för köttfärs.

I klassisk lasagne används även bechamelsås, men också denna kan bytas ut mot exempelvis ricotta, philadelphiaost eller crème fraiche. I vegansk lasagne kan bechamelsåsen tas bort helt och hållet och istället ersättas med en större mängd tomatsås.

Klassisk Lasagne

4 port

Köttfärssås

  • 2 Gula lökar
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 500 g Nötfärs
  • 2 msk Tomatpuré
  • 1 tsk Färsk Basilika
  • 1 tsk Färsk Oregano
  • 1 burk (400 – 500 g) Krossade Tomater
  • 1 Buljongtärning
  • Salt och Peppar
  • 1 msk Olivolja
  • 9 Lasagneplattor

Bechamelsås

  • 100 g Smör eller Margarin
  • 6 msk Vetemjöl
  • 1 l Mjölk
  • Salt och Peppar
  • 1 dl Riven Ost, gärna parmesan
  • 2 dl Riven Ost, gärna parmesan

Gör så här

  • Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
  • Skala och hacka lök och vitlök. Värm oljan och fräs lök, vitlök och köttfärs. Tillsätt tomatpuré och låt den fräsa med i färsen en stund. Krydda med örtkryddor. Blanda ner krossade tomater och smula ner buljongtärningen. Låt allt koka i ca 10 minuter, eller så länge du vill vänta. Köttfärssåsen blir godare ju längre den får puttra. Smaka av med salt och peppar.

Bechamelsås

Medan köttfärssåsen puttrar börjar du med Bechamelsåsen.

  • Smält smöret i en gryta och rör ner mjölet. Använd inte en aluminiumgryta. Bäst fungerar det med en non-stickbehandlad gryta.
  • Späd med mjölken medan du vispar. Låt såsen puttra i ungefär fem minuter innan du blandar ner riven ost och kryddar med salt och peppar.

Lägg ihop lasagnen

  • Börja med att lägga ett lager bechamelsås i botten av lasagneformen. Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås. Avsluta med ett lager bechamelsås och toppa med riven ost. Du kan även smula över lite torkad oregano.
  • Sätt in i ugnen och grädda i ca 40 minuter.
  • Servera gärna med en grönsallad eller en hemgjord pizzasallad beroende på säsong och smak. Tomater och gurka eller färskt bröd är också gott till.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!