laxfile sous vide recept

Tillaga laxfile enligt sous vide

Sous vide är en tillagningsmetod som ser till att du lyckas få till en saftig och mör lax varje gång. Sous vide är franska för vakuumpacka och översätts ordagrant ”under vakuum”. Metoden har fått sitt namn då det är precis det man gör, vakuumpackar maten för att sedan tillaga den i ett uppvärmt vattenbad.

När du tillagar med sous vide-metoden får du samma temperatur både på insidan och utsidan. Du kan med andra ord tillaga insidan till önskad temperatur utan att utsidan blir överkokt. Detta innebär att du får saftigare och mycket mörare mat med hjälp av metoden. Tillagar man annat kött kan man med fördel låta köttet kokas under en längre tid på låg temperatur för att få till en riktigt mör bit.

Med detta recept får du allt du behöver för att göra din absolut bästa lax sous vide. Förhoppningsvis kommer det förändra ditt synsätt på laxtillagning, precis som det gjort för oss. Säg hejdå till torr lax och välkomna en riktigt saftig och mör laxbit.


Två förslutningsmetoder

När du tillagar enligt sous vide-metoden är det viktigt att förpacka maten i en lufttät påse eller behållare. Det finns två vanliga tekniker att göra detta på, vakuumförsegling eller vattenstängningsmetoden.

Vattenstängningsmetoden innebär att du först lägger din mat och marinader i en sous vide-påse. Sänk sedan ner påsen i en behållare med vatten, så kommer trycket tvinga ur all luft ur påsen. Stäng igen påsen och sänk ner den helt i vattnet.

Vakuumförsegling behöver du ha en vakumförpackare för. Du stänger påsen och tvingar ur all luft med hjälp av en vakumförpackare.


Fryst eller färsk lax

Vilken typ av lax du väljer att använda är helt upp till dig. Vildfångad lax tenderar att smaka mer. Använder du dig av fryst lax är det bara att förpacka om den i en sous vide-påse (dessa tål högre temperaturer). Är laxen fryst när du påbörjar tillagningen lägger du bara till ytterligare 30 minuter på tiden.


Sous vide temperaturer för lax

Mjuk, smörig och saftig tillagas på 46°C

Lätt flagnande, mjuk och saftig tillagas på 52°C

Fast, flagnande och saftig tillagas på 55°C


Förberedelse

Ställ in din sous vide-maskin eller ditt vattenbad på önskad grad enligt ovan.

Krydda laxen med salt och peppar (eller valfria kryddor) efter smak.

Lägg laxen i en sous vide-påse och avlägsna luften och förslut.

Tillaga laxen i 45 minuter eller i 75 minuter om laxen var fryst.


Efterarbete

Ta försiktigt upp påsen ur sous vide-badet.

Öppna påsen och klappa den torr med hushållspapper.

Smaksätt gärna lite ytterligare med krydda om så önskas.

Servera direkt med valfria tillbehör, eller stek för att få en fin stekyta.


Stekning

Värm en stekpanna på hög grad och tillsätt olja och lite smör.

Bryn laxen med skinnsedan nedåt i ca 1 minuter.

Vänd laxen och stek ytterligare 1 minut.

Ta upp och servera med valfria tillbehör.

Stekning är valfritt. Laxen är färdig när den tas ut från sous vide-badet, men många av oss gillar en fin stekyta på fisken.

Lycka till med din nästa måltid!

Relaterade drycker
Chablis l'Eglantière

Ett torrt, friskt och fruktigt vin med ren, fräsch frukt och lång, elegant eftersmak.

Nr: 73943, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Tommasi Baciorosa Appassionato

Ett friskt och fruktigt rosé

Nr: 72433, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Arc-en-Ciel Rosé

I praktisk 1-litersförpackning!

Nr: 5056901, Rosévin , Friskt & Fruktigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!