licorice shot

Den kompletta guiden – lakritsshots

En rimlig fråga att ställa sig är: vad är en licorice shot? Det är en lakritsshot och är en typ av sprit som är söt och har en stark smak av lakrits. Det är populärt bland människor som gillar att dricka starkare spritdrycker, men med dess karaktäristiska smak kan man njuta av den även om man inte har någon förkärlek för alkohol. Unna dig en ny smakupplevelse till helgen, eller varför inte på en vardag – man ska ju njuta av livet trots allt! I den här artikeln kommer vi tala om allting som har med lakrits att göra, och avslutar med ett smarrigt recept som du kan blanda ihop på ett nafs – häng på!


Lakritsdrycker – från klassiska svarta och röda till mer kreativa smaker

Lakrits är en smak som människor antingen älskar eller hatar – det är få som är likgiltiga inför den (försök komma på någon, det är svårt!). Några av de mest populära lakritssmakerna är svart lakrits och röd lakrits (lakrits blandat med jordgubbe, hallon eller liknande), men det finns också mer kreativa smaker som grönt äpple och svart körsbär. Lakrits har funnits länge, men det är först på senare tid som vi har kunnat njuta av det i så många olika former. Smaken av lakrits utvinns från rötterna på ärtväxten ”sötrot” och har åtnjutits av människor i flera tusen år.


Lakrits är mer än bara ett godis

Inte bara är lakrits en väldigt god smak på allt från godis till licorice shots, utan det finns även flera positiva”””’ hälsoeffekter att få av det! Det sägs att lakrits har använts i hälsokurer i över 4000 år för att bota olika magproblem, och har använts i Sverige sedan 1600-talet. Flera hälsofördelar som listas är bland annat att lakrits är:

  • slemlösande
  • har en laxerande effekt
  • blodtrycksförhöjande effekt (bra för dig med lågt blodtryck!)
  • antiinflammatorisk effekt
  • sötare än socker (man kan alltså byta ut socker mot lakrits – mums!)
  • hjälper mot muntorrhet

Lakrits kan även öka förbränningen i kroppen, då blodcirkulationen ökar, och kan lindra värk i muskler och leder. Tänk dock på att inte inta för mycket lakrits – då kan det få motsatt effekt!


Vad är det bästa sättet att göra en licorice shot hemma?

Nu är det hög tid att faktiskt göra en licorice shot själv och se vad det är som alla pratar om. Om du vill göra en lakritsshot hemma behöver du:

– 1/2 kopp vatten

– 1/4 kopp socker

– 1/4 kopp majssirap

– 2 matskedar svart lakritsextrakt

– 3 matskedar vodka

Blanda ihop och njut av en utsökt licorice shot! Om du vill liva upp det lite med fler olika smaker så kan du byta ut det svarta lakritsextraktet på andra typer av lakritsextrakt – var kreativ!


Det bästa sättet att njuta av dina Lakritsshots

Nu när du vet hur bra lakrits kan vara för ens hälsa och med tanke på dess utsökta smak finns det ingen anledning att skjuta upp att göra din alldeles egna licorice shot. Slå dig ner i en skön soffa och njut av din nyfunna dryck – det är du värd!

Relaterade drycker
Tom of Finland

Organic vodka

Nr: 80432, Sprit ,

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!