
Lilla chiliskolan
Ska du använda färsk chili i en maträtt? Ta reda på hur stark chilin du köper är innan du sätter igång med din matlagning. I dag finns det ett allt större utbud av färsk chili i många matvarubutiker.
POBLANO
Påminner om en paprika i formen och är mörkt grön när den är omogen. När chilifrukten mognar övergår färgen i rött eller brunt. Poblano har en svagt rökig arom och när den torkas kallas den för anchochili. Passar bra både i kalla salsor och i grytor.
SERRANO
Är en chilisort med het men samtidigt frisk smak. I Mexico används den ofta i kalla såser och röror, som guacamole, och tomatsalsa.
HABANERO
Habanero är en av världens star- kaste chilisorter. Den har en mycket het smak och toner av exotiska frukter. Var försiktig när du använ- der den så inte chilin tar övertaget över de andra smakerna.
PIRIPIRI
Piripiri är en av de allra minsta chilisorterna. Den är en väldigt populär ingrediens i det portugisiska köket där den används både färsk och torkad. Piripirin är mycket het och ska användas i små doser.
CHIPOTLE
Är en torkad chili som görs av röd mogen Jalapeño. Chipotlen har en mycket rökig smak och en underton av sötma. Vill du ha smak av en rökig skinka eller korv i en vegetarisk rätt, testa att ha i lite chipotle.
Faktaruta
Tips!
Chili innehåller ämnet kapsaicin, som gör att det hettar i munnen när du äter den. Ämnet finns i hela frukten men främst i kärnorna och de vita mellanväggarna. Ta bort kärnor- na och skär bort det vita på insidan av chilin om du vill ha mildare smak.
Tvätta händerna noga när du skurit chili och undvik kontakt med ögonen efteråt. Vill du vara helt på den säkra sidan, använd plasthandskar.