
Lilla ostskolan
Ost är ett härligt sätt att avrunda en måltid. Men ur smaksynpunkt är ost långt ifrån något enhetligt.
Här ryms allt från syrliga färskostar till salta, starka blåmögelostar. Det är lätt att inse att inget vin kan passa till hela den smakpaletten. Ett tips inför planeringen av ostbrickan är därför att vara återhållsam och välja ett fåtal ostar vars karaktär matchar det vin du planerar att servera.
Till smakrika, lagrade hårdostar samt blåmögelost passar ett sött dessertvin eller ett sött starkvin, som till exempel portvin. Sötman i vinet möter sältan i osten i en underbar smakkombination.
Till mild vitmögelost som brie eller camembert passar ett mjukt och bärigt vin, exempelvis en pinot noir, mycket bra. Bärigheten i vinet matchar perfekt den lätt jordiga tonen i en mogen brie. Även ett fruktigt vitt vin utan ek fungerar bra till den här typen av ost.
Kan man dricka champagne till ost? Ja, det går bra, men eftersom champagne har hög syra bör man då välja ostar som också har det, som färskost, getost och fårost. Friska viner gjorda av sauvignon blanc passar också till den här typen av ost.
Ostbrickan kompletteras ofta med frukt, men här gäller det att se upp. Även om frukten och osten kan fungera bra ihop riskerar frukten att krocka med vinet på ett ofördelaktigt sätt. Värst av allt är vindruvor, som gör att vinet känns kärvt och surt. Tips nummer två är därför att strunta i frukten och i stället satsa på några riktigt goda kex, lite valnötter samt rädisor. Sätt även fram salt och smör på bordet. Till de lagrade hårdostarna och blåmögelosten fungerar dessutom en fikon- eller päronmarmelad och till de milda vitmögelostarna mogna fina jordgubbar.
Ett sista tips – ta ut osten ur kylen i god tid, minst en halvtimme före servering. En kylskåpskall ost smakar inte mycket, men i rumstemperatur utvecklas både aromerna och smakerna och osten kommer till sin rätt.
