lingonlikör

Gör din egen lingonlikör

Ett gott glas likör till kaffet är väl aldrig fel? Vad sägs då om att göra din alldeles egen likör av våra egna svenska bär? En god lingonlikör som du har gjort själv kommer att vara en självklar konversationsstartare vid bordet och många kommer säkerligen också att be om receptet. Läs vidare för att ta reda på hur du ska gå tillväga för att framställa denna delikata likör alldeles själv.


Lingon passar till mer än sylt

När de flesta går ut med bärkorgen i skogen om hösten är det ofta med siktet inställt på att plocka lingon för att göra sylt av. Visst är lingonsylt gott, men lingon går faktiskt att använda till så mycket mer. I den här texten ska vi ägna oss åt likör, men vi tycker att du för den sakens skull inte ska glömma att servera en härlig dessert med kolasås, lingon och glass eller avnjuta ett glas lingondricka av dina egenplockade lingon. Naturligtvis ska du också servera ett glas god lingonlikör till kaffet.

Så här gör du egen lingonlikör

Du kanske tycker att det låter krångligt att göra din egen likör, men det är det faktiskt inte. Själva processen är mycket enkel. Faktum är att det mest är väntan som är svårt med det här receptet.

Du behöver:

1 liter lingon

5 dl renat eller vodka

2 dl socker

Ett väl rengjort kärl att förvara blandningen i.

Gör så här:

Se först till att dina lingon är ordentligt rensade och rengjorda. Blanda sedan bär, socker och sprit i en burk med lock och låt stå i två månader. Det kan vara bra att vända burken med jämna mellanrum så att smakerna blandas ordentligt. När det gått två månader är likören klar och redo att tappa upp på flaskor. Sila då av bären och häll upp din likör på väl rengjorda flaskor. Fäst gärna en fin etikett på flaskorna så blir de en perfekt gå bort-present.


Hur smakar lingonlikör?

Hur är då smaken på likören kanske du undrar? Man skulle kunna säga att lingonlikören behåller friskheten och syran från lingonen, något som skapar en ganska lätt smak. Vätskan får också en otroligt vacker rubinröd nyans.


Så här kan du använda lingonlikör

Förutom att servera likören till kaffet tillsammans med desserten så finns det mängder av sätt du kan använda den på. Häll till exempel en skvätt likör i lättvispad grädde och servera den tillsammans med en maffig chokladkaka. Ringla gärna lite kolasås över anrättningen eftersom lingon och kola är bästa kompisar.

Du kan också använda din likör som smaksättning i bakningen. Varför inte göra en fyllning till en tårta med lingonlikör? Om du gör det är det dock viktigt att du ser till att inga barn eller personer som vill undvika alkohol äter av tårtan.

Du kan även testa dig fram och ta fram goda drinkar med likören som ingrediens. Garnera gärna den färdiga drinken med färska lingon på en pinne för att förhöja känslan och presentationen.

Kort sagt, det finns massor av saker du kan använda din egengjorda likör till. Du kan säkert komma på många egna idéer.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!