ljus kladdkaka med bär

Ljus kladdkaka med bär

Vi har alla hört talas om kladdkakan och de flesta älskar den. Det är dock inte så många som vet att det finns olika varianter av kladdkakan, utöver den klassiska kakan med smak av choklad. Ljus kladdkaka är en innovativ variant av den mörka kladdkakan vi är vana vid. Den ljusa kladdkakan är oftast med smak av vanilj istället för choklad men kan även få sin smak av bär. Ljus kladdkaka med bär är garanterat en favorit till sommaren!

Klassisk kladdkaka

Få bakverk är lika populära som kladdkakan i svenska hem. Det råder olika förklaringar kring hur kladdkakan kom till, men det var först på 70-talet som den slog igenom i Sverige. Sedan dess har den haft en självklar plats i våra hem till både fest och vardagsfika. Kladdkakan kom att bli så pass älskad att den fick en egen dag. Den 7 november varje år firas kladdkakans dag i Sverige. En anledning till att kladdkakan är så pass omtyckt är inte bara den goda smaken, men även dess enkelhet. Den innehåller få ingredienser och dessutom sådana som man oftast har hemma. Den är också unik på så vis att den saknar bakpulver, vilket också ger den dess kladdiga karaktär.

Ljus kladdkaka

Vi älskar den klassiska kladdkakan, men det är alltid roligt att prova något nytt. Kakaon ger kladdkakan dess mörka färg och är en stor del av smaksensationen. Sanningen är den att även utan kakaon är kladdkakan oemotståndligt god. Det är då fortfarande en kladdkaka, men en ljus sådan. Det enda som görs är att kakaon byts ut mot valfri smaksättning, med fördel vanilj. Den kladdiga konsistensen är densamma och dörrarna öppnas upp för en mängd olika möjligheter till smaksättning.

Garnering och smak

Den ljusa kladdkakan är god som den är, men ännu godare med garnering. Liksom till klassisk kladdkaka är det gott med glass eller grädde till, men särskilt bra passar det med bär. De är inte bara vackra som garnering, men också otroligt goda. Eftersom kladdkakan är ljus kan du garnera med vilka bär du vill, även blåbär. Bärens färg mot den ljusa kakan ger ett lyxigt intryck och en somrig smak. Ifall du inte får nog av bär så kan du även välja att blanda ner bär i degen. Det ger hela kakan en bärig smak som passar till sommarens fikabord.

Bär som passar bra till ljus kladdkaka är hallon, blåbär och smultron. Skivade jordgubbar som garnering är också ett bra tips. Är du på riktigt uppfinningsrikt humör kan du också prova att smaksätta kladdkakan med någon ovanligare typ av bär, som exempelvis krusbär. Endast fantasin sätter gränsen när det kommer till den ljusa kladdkakan.

En ljus kladdkaka där man tillsatt bär ser också läcker ut när kakan delas. Bären som då skymtar sätter gärna igång smaklökarna, för visst stämmer det att vi även äter med ögonen. Ett tips är även att prova att tillaga kladdkakan i portionsbitar. Det kan göras i exempelvis muffinsformar. Det är sedan väldigt lätt att garnera de små kakorna med bär som resulterar i riktigt läckra bakelser.

ljus kladdkaka med bär
Relaterade drycker
Tommasi Monte Croce Passito Bianco

Gott till ost och dessert!

Nr: 74559, Sött vin , Sött

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!