Pasta med lövbiff och kantareller

Krämig pasta med lövbiff och kantareller

Hösten närmar sig och det innebär goda långkok, grytor och mat med svamp som plockats under sommaren. En riktigt god och krämig pasta med kantareller är en klassiker som alltid går hem. Dessutom är det en enkel maträtt att tillaga. Här får ni ett klassiskt och oerhört gott recept på en riktigt krämig pasta.


Recept på pasta med lövbiff och kantareller

Hemligheten bakom att få till en god pasta med lövbiff och kantareller är att låta grädden sjuda länge. När det kommer till matlagning ska man alltid gå på känsla och krydda efter egen smak. Genom att smaka av maten medan man lagar kan man justera kryddningen.


Ingredienser för fyra personer

Tagliatelle

400 g lövbiff

200 g kantareller

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

5 dl grädde med valfri fetthalt

2 msk oxfond

Soja

Timjan

Smör till stekning

Salt & peppar

Riven parmesan


Gör såhär:

1. Strimla lövbiffen. Krydda med salt och peppar. Ställ åt sidan.

2. Hacka lök och vitlök.

3. Lägg de kalla kantarellerna i en kall stekpanna. Hetta upp och låt vätskan som bildas ångas bort. När all vätska är borta lägger du i en klick smör. Låt fräsa i någon minut.

4. Tillsätt gul lök. Låt steka tills löken mjuknat.

5. Tillsätt grädde, vitlök, fond och en klick soja. Låt sjuda på mellanvärme.

6. Koka upp pastan enligt anvisningarna på förpackningen.

7. Hetta upp en stekpanna med lite olja. När den är varm fräser du lövbiffen i någon minut. Se till så att stekpannan är varm så att köttet får en fin färg, för låg temperatur kommer istället koka köttet.

8. Lägg i lövbiffen i såsen. Krydda med timjan, salt och peppar.

9. Häll i pastan i såsen och rör om.

10. Lägg upp på tallrik och lägg på riven parmesan. Redo att serveras!

Vill man ha lite mer grönsaker i är röd paprika ett gott tillskott. Hacka och fräs denna tillsammans med löken i steg fyra.


Plocka kantareller själv

Många gillar att gå ut och plocka kantareller själv. Att plocka kantareller kan vara en mysig aktivitet samtidigt som man sparar pengar. Är man intresserad av att plocka kantareller är det viktigt att veta när man kan börja och var man ska leta. Ni har säkert hört folk prata om sina guldställen. Kantareller växer oftast på samma ställen år efter år.

Årets första kantareller brukar dyka upp kring midsommar och i juli finns det flest kantareller. Kantareller finns kvar till sent på hösten, först när det blir minusgrader brukar de försvinna.

Kantareller växer oftast i blandskog med olika lövträd. Kantareller gillar att växa i närheten av björk och hård mark, vilket innebär att de ofta finns jämte stigar. Kantareller kräver mycket solljus, så man hittar oftast inte så många i mörka och täta skogar.


Förslag på dryck

Matcha gärna med ett rött vin i smaktypen kryddigt och mustigt. Vill man hellre ha en öl till är den tyska Berliner Weisse ett säkert kort, vilket även en klassisk cola är för dig som föredrar läsk och alkoholfritt.

Relaterade drycker
Tommasi Valpolicella

Ett fruktigt vin med smak av körsbär och aningen fat

Nr: 72383, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Tommasi Villa Fontana Bardolino

Bardolino DOC

Nr: 5847501, Rött vin , Druvigt & Blommigt

Läs mer
Tommasi Graticcio Appassionato

Tommasi Graticcio Appassionato är ett intensivt, fruktigt, aningen kryddigt och smakrikt vin med lång härlig eftersmak.

Nr: 5354, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!