Lubb filé recept

Lubb filé recept

Lubb är en sorts fisk som inte alla känner till men som är väldigt tacksam att laga mat på. Lubb är en saltvattensfisk som förekommer längst med den svenska västkusten.


Egenskaper och livsmiljö för lubb

Lubb fisken är kraftigt byggd och dess huvud är kompakt men relativt litet i förhållande till kroppen. Munnen har ett litet underbett. Fiskens fenor är vita längst ut och svarta längre in och ryggfenan är väldigt lång. Sidorna och ryggen på fisken är ljusgrå eller ljusbrun och buken tenderar att vara något ljusare i en vitaktig färg. Lubbfisken kan väga upp till 15 kg och bli så lång som 1,1 meter. Lubb som hittas längst med den svenska västkusten brukar dock vara något mindre, mellan 1-5 kg och en längd på mellan 60-80 cm. Lubbfisken kan hittas på djupa vatten och föredrar hårda bottnar på ner till 1000 meter. De mindre lubbarna kan dock leva på något grundare vatten. På matbordet anses lubben vara exklusiv och något av en delikatess. Smakmässigt liknar köttet hummer och det är väldigt fast. De senaste åren har lubbfisken blivit allt mer populär som konsumtionsfisk.


Lubben på matbordet

Lubbfisken kan tillagas på en mängd olika sätt och är väldigt tacksam att laga mat på. I princip alla recept med tonfisk kan du använda lubb istället och få en fantastisk god måltid. Fisken passar även bra att lägga på grillen eller att göra gryta på. Användningsområdena är många och det är bara fantasin som sätter gränserna. Eftersom lubben anses vara exklusiv och otroligt god är det bra att låta fisken lysa i maten du lagar med den. Visst går det bra att göra en gryta på fisken men genom att inte överösa fisken med allt för mycket annat kan du verkligen uppskatta den goda smaken lubbfisken har. Om du vill prova på att tillaga lubb för allra första gången kan det vara ett smart val att göra det enkelt för dig själv för att verkligen avnjuta fisken som den är och bara använda andra ingredienser som kan förgylla smaken av lubben.


Recept på ugnsbakad lubb

Här kommer ett enkelt recept på lubb som kan varieras på många olika sätt.

Ingredienser:

  • 4 lubbfiléer
  • Vitpeppar och salt
  • 1/2 matskedar pressad citron
  • 2dl vispgrädde
  • 1 kryddmått salt
  • 1 tesked bladpersilja (finhackad)
  • Ströbröd
  • Finrivet citronskal och ytterligare hackad persilja


Gör så här:

Tina fisken om den är fryst. Efter den är helt upptinad kan du torka av den så den är helt torr innan du lägger den i en ugnsform. Peppra och salta filéerna efter eget tycke. Se till att få kryddorna runt hela filéerna för att smaken ska bli jämn och fin. Blanda sedan ihop citron, grädde, persilja och salt. Häll sedan blandningen runt omkring fisken i ugnsformen. Strö på önskad mängd ströbröd på lubben för att ge den en knaprig yta. Nu ska fisken in i ugnen på 200 grader. Kontrollera fiskens innertemperatur. När den uppnått en innertemperatur på 52 grader är den färdig. Ta ut fisken och dekorera fisken med lite mer persilja och rivet citronskal. Klart!

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!