lyxig potatismos med parmesan

Lyxig potatismos med parmesan

Potatismos är ett perfekt komplement till vardagsmiddagarna. Du kan servera en god potatismos till allt från köttbullar, köttgrytor och fiskgratänger, med mera. Men visste du att du kan göra potatismoset riktigt lyxigt genom att smaka av det med en god parmesan-ost? Gör du det kan du servera moset till vilken festmiddag som helst. Ta del av vårt recept på lyxig potatismos med parmesan, du kommer inte att bli besviken!

Så här gör du för att lyckas med potatismos med parmesan

Det är väldigt enkelt att göra potatismos, skala och koka cirka 1 kg potatis till fyra personer. Potatisen ska koka så att den blir mjuk. Det brukar ta ungefär 20 minuter. Vill du förkorta koktiden något delar du potatisen i mindre bitar. Häll av vattnet. Tillsätt 2–3 dl varm mjölk. Krossa potatisen med en potatisstöt, vanlig visp eller elvisp och vispa sedan tills du får ett fluffigt mos men se upp så att du inte vispar för länge för då blir moset klistrigt. Håll gärna för kastrullocket medan du vispar så slipper du få potatismos över hela köksbänken. Rör ner lite smör eller olivolja tillsammans med 1 dl riven parmesanost. Till sist smakar du av moset med salt och peppar. Potatismos behöver nästan alltid mer salt än man tror. Servera moset rykande varmt!

Vilken potatis passar bäst till lyxig potatismos med parmesan?

Du kan använda både fast och mjölig potatis till ett potatismos. Bäst brukar dock en mjölig potatissort bli. Det går faktiskt att använda färskpotatis också men då är det viktigt att inte koka potatisen för länge och inte mosa och röra för mycket för då kommer moset garanterat att bli klistrigt. Detta gäller faktiskt alltid när du gör potatismos. Vispar du för längre blir potatismoset klistrigt. Det är stärkelsen i potatisen som gör moset klistrigt. Risken att få ett klistrigt mos minskar om du använder en mjölig potatis.

Andra smaksättningar

Det finns alltså vanligt potatismos och så finns det lyxigt potatismos. Vi har redan berättat hur du enkelt kan smaksätta moset med parmesan men självklart finns det många andra kryddor och smaksättningar att använda. Prova till exempel att smaka av potatismoset med brynt smör, vitlök eller citronsaft. Du kan också prova olika örter, till exempel basilika och rosmarin. Vill du ha ett mer fylligt potatismos kan du byta ut mjölken mot creme fraiche eller grädde. Du kan också prova att byta ut ungefär hälften av potatisen mot bland annat broccoli, kålrot, pumpa eller jordärtskocka.

Potatismos, stomp och puré

Man kan ju verkligen undra vad det är för skillnad mellan ett mos, ett stomp och en puré. Potatisstomp är helt enkelt ett grövre potatismos. Här finns alltså potatisbitar kvar. När du ska göra ett stomp brukar det räcka med att krossa potatisen med en träslev mot kastrullens kant. Ofta använder man creme fraiche eller lite grädde i stompet just för att det inte ska bli för löst. En puré däremot pressas och är en slätare, tunnare och mer elegant form av potatismos. En potatispuré ska alltså vara helt utan klumpar. Ett potatisstomp eller en potatispuré kan också smaksättas men olika kryddor och smaksättningar, precis som med ett potatismos!

Dryck som passar till

Till potatismos med parmesan passar ett torrt, lätt till medium-fylligt vitt vin utmärkt. Ett italienskt Pinot Grigio eller en fransk Chardonnay, med sina fräscha och fruktiga toner, balanserar den rika, salta smaken av parmesan i potatismoset på ett harmoniskt sätt.

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!