lyxigt tillbehör till kött

Lyxigt tillbehör till kött

Det finns många olika former av kött: lammkött, nötkött, fläskkött och fågel för att nämna några. Kött är dock något som sällan äts ensamt, alltså man äter det alltid tillsammans med något typ av lyxigt tillbehör. Vilket tillbehör som väljs beror på vilket kött man ska äta, vad man tycker om och man ska gärna ha något som förhöjer hela måltiden. Det kan vara kryddsmör, såser, röror eller andra lyxigare smaksättare.


Utsökta och lyxiga såser till rött kött

Ett väldigt smakrikt och robust kött är nötköttet. Det går att äta som nötfilé, biffar, entrecote och i många fler variationer. Tillbehör som alltid smakar gott till kötträtter är smakrika såser. Rödvinssås är ett bra alternativ på tillbehör till nötkött, eller annat rött kött. Lyxiga rödvinssåser behöver dessutom inte vara svåra att göra.

Det finns ett flertal sätt att gå till väga, ett av de populäraste är efter Leif Mannerströms recept. Enligt det receptet använder man smör, rödvinsvinäger, lagerblad,, schalottenlök, kalvfond och självklart rödvin. Därefter är det bara att krydda lite med salt, peppar och timjan. Man börjar med att koka upp schalottenlöken och rödvinet tills det reducerats till hälften. Därefter häller man i kalvfonden och kryddorna.

Rödvinssås är dock inte den enda såsen som passar utmärkt till rött kött. Det finns flera andra alternativ som kan vara lika goda, om inte godare. Till exempel parmesansås, whiskysås eller om man ska äta vilt kött kan en konjakssås vara perfekt.


Lyxigt kryddsmör för alla köttsorter

Skulle man vara sugen på kryddsmör finns det flera lyxiga ingredienser att välja mellan, som till exempel tryffel. Det viktigaste att tänka på när det kommer till kryddsmör är att man använder riktigt smör och att det ska vispas med en elvisp. Under tiden man vispar kan man sedan salta en aning och riva ner lite tryffel. Tryffelkryddsmör är rätt enkelt att laga och det passar till de flesta köttsorter, men det anses vara extra gott på grillad oxfilé eller entrecote.

Skulle tryffel inte vara någonting man tycker om finns det flera andra smaksättare att välja mellan. Exempel på smaksättare kan vara parmesan, färska örter, rödvin och vitlök. De flesta väljer i första hand kryddsmör till rött kött, men det kan fungera lika bra till kalv, fläsk eller kyckling. En stor fördel med att välja kryddsmör som tillbehör är att det går att variera en hel del vilket innebär att det kan fungera med alla köttsorter.


Lyxigt tillbehör till grillat

På de varma sommardagarna när man gärna grillar kött kan det bli väldigt gott med en kall röra istället för en varm sås. Ska man anordna en grillfest kan det bli väldigt lyxigt med flera kalla röror som gästerna själva kan välja mellan. Ett par bra alternativ som passar till flera köttvarianter är getostkräm. Men eftersom inte alla tycker om getost kan det vara bra att erbjuda ett par andra alternativ.

Kalla röror anses ofta vara lyxiga trots att de endast består av enklare ingredienser, som crème fraiche, soltorkade tomater, vitlök, ostar och så vidare. Ingredienser som vitlök, tomater och smakstarka ostar förhöjer dessutom smaken av grillat kött en hel del.

Relaterade drycker
The Black Shiraz

Generöst och smakrikt vin med smak av björnbär, plommon och kryddor.

Nr: 6131, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer
Lyngrove Pinotage

Sydafrikas röda guld

Nr: 28008, Rött vin , Fruktigt & Smakrikt

Läs mer
Ramos Reserva 75cl

Nr: 613901, Rött vin , Kryddigt & Mustigt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!