majskyckling temperatur

Rätt temperatur för tillagning av majskyckling

Majskyckling är en typ av kyckling som har blivit mycket populär som middag i svenska hushåll. Kyckling betraktas som ”bra mat”, då det är vitt kött med högt näringsvärde. Kyckling passar de flesta hushåll som konsumerar kött då det är enkelt att laga, enkelt att variera och bra kött om man jämför med exempelvis nötkött och fläsk. Det kluriga med kyckling är att tillaga den på rätt sätt för att undvika att bli sjuk.


Vad är majskyckling?

Innan vi går in på hur man tillagar majskyckling kan det vara bra att redogöra för vad majskyckling faktiskt är. Det är inte alla som vet vad skillnaden är mellan vanlig kyckling och majskyckling. Majskyckling har under sin uppväxt ätit majs istället för vete, vilket har gett den namnet ”majskyckling”. Det resulterar i ett mörkare kött, gulare skinn och en saftig konsistens med sötma från majsen som sätter sig i köttet. Den enda skillnaden mellan en majskyckling och en vanlig kyckling är hur de har växt upp och vad de har ätit. Det har i sin tur satt sina spår i hur köttet smakar. Det är alltså inte en annan ras av kyckling som vissa tror. Hantering och tillagning av majskyckling är alltså precis identisk med vanlig kyckling.


Tillaga majskyckling

Att tillaga majskyckling är lika enkelt som att tillaga vanlig kyckling och det finns mängder av metoder att välja mellan. Det som är viktigt att tänka på vid tillagning av kyckling är hygien vid hantering. Som vi alla vet bär rå kyckling på salmonella, vilket innebär att hantering av rå kyckling måste ske med försiktighet och hygien i åtanke. Tvätta alltid händerna innan och direkt efter att du hanterar kycklingen. Ta inte i andra saker när du har varit i kontakt med rå kyckling då bakterier kan föras vidare till andra köksredskap.

Beblanda inte redskapen och använd avsedda redskap när du förbereder kycklingen. Använd inte samma redskap när du hanterar den råa kycklingen som när du hanterar den tillagade kycklingen. Använd rena köksredskap och en ren skärbräda. Efter att du har skurit till kycklingen eller förberett den enligt dina önskemål bör du rengöra alla köksredskap omedelbart för att minimera risken för bakteriespridning. Förutom att det är viktigt att hålla rent när du hanterar den råa kycklingen är det lika viktigt att kycklingen blir ordentligt tillagad för att alla bakterier ska dödas under tillagningen. En bra riktlinje är att kycklingen ska vara helt vit rakt igenom för att vara ätbar. Om den är rosa är den inte färdig och då kan den vara rent av farlig att konsumera. Ett annat sätt att säkerställa att kycklingen är genomtillagad är att kontrollera innertemperaturen i kycklingen.


Innertemperatur i kyckling

Beroende på vad för kyckling du tillagar är innertemperaturen lite olika. För all typ av majskyckling som tillagad med ben ska innertemperaturen mätas intill benet för att ge en rättvisande bild av kycklingens temperatur.

Hel majskyckling – 82˚ C

Kycklingklubba – 82˚ C

Kycklingfilé – 72˚ C

Kycklinglårfilé – 72˚ C

Kycklinglår – 82˚ C

Kycklingspett av lårfilébitar – 72˚ C

Kycklingvingar – 82˚ C

Relaterade drycker
Tommasi Surani Atlas Organic

Nu i ny design Tommasi Naturae

Nr: 75292, Rött vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Côtes du Rhône Blanc Grand Veneur Organic Reserve

Finns i Systembolagets beställningssortiment!

Nr: 7434401, Vitt vin , Friskt & Fruktigt

Läs mer
Askos Verdeca

Valle d'Itria IGT

Nr: 75775, Vitt vin , Fylligt & Smakrikt

Läs mer

FÅ FLER TIPS FRÅN OSS

Missa inte att anmäla dig till vårt nyhetsbrev med tips om allt som rör viner! Du vet väl också att du kan prenumeraera på tidning Grapevine i din brevlåda? Anmäl dig här

Oj, just nu verkar det vara lite problem att anmäla sig.
Försök gärna igen.

Tack! Nu är du registrerad och kommer få våra nyhetsbrev. Vi hörs snart!